Gde najviše škripi u javnim nabavkama?

Gde najviše škripi u javnim nabavkama?

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je da je najviše nepravilnosti u javnim nabavkama bilo u fazi procene potrebe za kupovinu i nakon potpisivanja ugovora.

Jovanović je rekao da je procena potreba u Srbiji nedovoljno kontrolisana i tu su skoncentrisane velike neracionalnoti.

„Hteli smo da angažujemo eksperta za tu oblast, ali nismo imali uspeha. Od nedavno DRI to kontroliše, ali trebaće vremena”, rekao je on. Kada je reč o fazi nakon potpisivanja ugovora, direktor Uprave za javne nabavke je naglasio da je to regulisano Zakonom o obligacionim odnosima, a ne Zakonom o javnim nabavkama.

Prema njegovim rečima, druga središnja faza – realizacija nabavki, dobro je uređena.

Jovanović je naveo da su izmenama Zakona o javnim nabavkama stvorene pretpostavke da se u toj oblasti primeni princip „vrednost za novac” koji će dati doprinos i u zdravstvu i u drugim oblastima. To, kako je rečeno na konferenciji, znači da je potrebno da se biraju ponuđači ne zbog najniže cene, nego i da mogu da isporuče na vreme kvalitetan proizvod ili uslugu. On je istakao „organizacionu slabost” i nedostatak osoblja u Upravi, što utiče na rešavanje problema.

„Imamo 10.000 naručilaca u Srbiji i dve telefonske linije u centrali. Zato, na nivu većih gradova, moramo da stvaramo centre za ekspertizu. Trebalo bi obučiti personal”, poručio je direktor Uprave za javne nabavke.

Postupak javnih nabavki u Srbiji i dalje se vodi u uslovima nedovoljne konkurencije, veliki problem je i korupcija, a u tu svrhu Evropska unija je opredelila Srbiji 2,5 miliona evra. Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen poručio je da je ta finansijska institucija spremna da podrži Vladu Srbije ne samo kroz tehničku pomoć, već i finansijski kako bi se unapredili procesi javnih nabavki. On smatra i da je važno da firma koja pobedi na tenderu ne bude samo ona koja  ponudi najnižu cenu, već je potrebno da se sagledaju ukupni troškovi i više kriterijuma. Verheijen je kao problem naveo i to što u Srbiji procedura traje četiri meseca i evaluacija još dva – ukupno pola godine. Verheijen je rekao da u poslednje dve i po godine sluša žalbe na javne nabavke po ministarstvima u Srbiji, a kao primer je naveo i razgovore koje je Svetska banka na proleće vodila sa menadžmentom EPS-a oko restrukturiranja tog preduzeća.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *