Gde privredne komore obrazuju, nezaposlenih je malo

Gde privredne komore obrazuju, nezaposlenih je malo

Zamenik generalnog direktora asocijacije nemačkih trgovinskih komora (DIHK) Folker Trajer, istakao je u Beogradu da, ako postoji dobar komorski sistem, nema slabe privrede.

On je novinarima, povodom tribine „Menjamo se – za snažan glas cele privrede”, kazao da je snažna Privredna komora Srbije važna nemačkoj privredi kao partner za saradnju. To bi, po njegovim rečima, u Nemačkoj pokazalo da srpska privreda funkcioniše i da se glas privatnog sektora čuje u politici.

Trajer je, s tim u vezi, ukazao na potrebu zakonski obavezujućeg članstva u PKS-u, dodajući da to pruža mogućnost da svi članovi artikulišu svoj stav, ali i da Komora nudi usluge za razvoj privrede, stručnog obrazovanja i internacionalizacije privrede. On je naglasio i da će, posle reforme PKS-a, nakon što bude dalje osnažena, Srbija postati još interesantniji ekonomski partner Nemačke, a i interesantnija za investitore.

On je objasnio da je nemačka privreda odlično prošla kroz finansijsku i ekonomsku krizu i da to ima veze s razumnom ekonomskom politikom poslednjih godina, ne samo aktuelne vlade, već i prethodnih. Istovremeno je podvukao da to ima veze i s postojanim institucijama koje podržavaju privredu, koje iznose stav privrede, a to rade komore. Komore, kako je naglasio rade i na stručnom usavršavanju ljudi, što je komplementarno akademskom obrazovanju.

– Preduzeća sama odlučuju o tome kako se obrazuje omladina – kazao je Trajer. – To je važan aspekat, zahvaljujući kojem Nemačka i Austrija imaju najmanju nezaposlenost mladih. To je uvidela i američka administracija te je predsednik SAD Barak Obama u govoru naciji pohvalio nemački model stručnog obrazovanja.

Po njegovim rečima, drugi element na kojem se zasniva snaga nemačke privrede je što komore imaju jaku mrežu i saradnju, što je osnova za internacionalizaciju privrede.

– Nemačka privreda stoji dobro zbog dobre politike, ali i dobrih institucija kao što je komorski sistem – sažeo je Trajer. – I ako postoji dobar komorski sistem, nema slabe privrede. Komorska organizacija može biti dobra ako je dobra privreda. To ide jedno s drugim. Potrebne su komorske strukture, ali je potrebno i da se ispune životom.

Važno regionalno organizovanje

Trajer je rekao da je neophodna regionalna saradnja i da je potrebno imati snažan glas.

– Zakonski obavezujuće članstvo stvorilo bi uslov da svako preduzeće učestvuje u oblikovanju tog stava, a i da Vlada ima partnera za razgovor – ukazao je on, dodajući da je to dobro za razvoj zemlje i regiona.

Ponjegovim rečima, nije u suprotnosti imati regionalne i centralne komore jer je bitno da postoji snažan glas i u regionu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *