Geolokacijski marketing novi veliki trend u marketingu

Geolokacijski marketing novi veliki trend u marketingu

BEOGRAD – Nova tehnologija geolokacijskog marketinga, koja poslednje dve-tri godine predstavlja veliki trend u marketingu, jesu ibikoni (ebeacons), vrlo su novi na našem tržištu, a prvi put primenjeni na Sinergiji 16, izjavila je danas direktorka marketinga kompanije Majkrosoft Srbija i Crna Gora Ana Ćurlić.

„Reč je o lokacijskom uređaju koji širi signal i može da „dohvati“ određeni opseg, recimo 40 metara, a može se podesiti, u zavisnosti od onoga šta se želi plasirati“, rekla je Ćurlić Tanjugu i istakla konferencije, hotele, različite maloprodaje objekte, kao pravo mesto za tako nešto.

„Bukvalno možete da „targetirate“ određenu osobu, da je privučete nekom ponudom, da se to pojavi na njegovoj ili njenoj aplikaciji na telefonu. Tako može da se pusti poruka: „Hej danas imamo to i to za vas“, a ta osoba koja se našla u pravom trenutku na pravom mestu može da iskoristi nešto što se na taj način plasiralo kao poruka“, rekla je Ćurlić.

Nova „ibikon“ tehnologija može da se koristi na različite načine, kaže Ćurlić i ističe da je najvažnije što je blizina u pitanju, dakle, velika je moć konverzije u marketing smislu, da neko ko je zapravo primio tu poruku, odreagovaće na nju, što, podvlači, naravno nije uvek slučaj u marketingu.

Nova tehnologija omogućava uparivanje podatka kao što je lokacija, sa nekim drugim podacima koje možda već postoje o kupcima, a na određenim platformama, može se čak i pustiti poruka kao neka vrsta „puš notifikacije“ da su „ibikoni“ u blizini.

„To je geolokacijski marketing i uz pomoć razvoja aplikacija ponovo korišćenja određene količine podataka možete da plasirate potrošačima, klijentima, kupcima, pravu poruku u pravo vreme, što je nešto što zaista transformiše marketing. Zato je to sada trend i mnoge moje kolege u marketingu to vole“, kaže Ćurlić.

„Ibikoni“ na sadašnjim platformama vindouz, android i ajos, zapravo su vrlo novi na našem tržištu“, rekla je Ćurlić i istakla da su prvi put primenjeni na konferenciji Sinergija 16 i da svi posetioci te trodnevne konferencije u hotelu Kraun plaza, sa neke od te tri platforme mogu da vide kako to funckioniše.

„Mi smo na Sinergiji razvili i aplikaciju kroz koju, kada prihvatite sve uslove korišćenja, zapravo možete dalje da primate bikon poruke, da ih čak i tražite. Organizovali smo igricu, da ljudi zapravo traže bikone, osvajaju određen broj poena, to je jedan način upotrebe, postoji mnogo drugih“, navela je Ćurlić.

Naglašava da su „ibikoni“ uređaji koji emituju signal koji ostali uređaji primaju preko veze blutut, tako da velika većina „pametnih telefona“ može da primi taj signal, ali i da je uglavnom potrebna aplikacija, tako da se kroz aplikaciju prihvataju uslovi korišćenja, dok, u nekim slučajevima, može da se uradi neka vrsta notifikacije da to postoji, a na korisniku je da prihvati ili ne.

Ove godine, u okviru Sinergije 16, postoji nova grupa predavanja – Moderan biznis, sa interesantnim temama, poput- kako digitalna transformacija i IT tehnologija pomažu u različitim granama poslovanja i različitim industrijama, te kako velika količina podataka utiče na industriju oglašavanja, kao i predavanja o novim tehnologijama i njihovom uticaju na marketing.

Sinergija je najveća i najuticajnija godišnja konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u regionu Jugoistočne Evrope, koja se ove godine održava šesnaesti put za redom.

Iako je organizuje Majkrosoft Srbija, ta konferencija ne dovodi se u vezu samo sa Majkrosoft tehnologijama, već je postala regionalni brend i sinonim za sve što je novo i aktuelno u čitavom IT svetu.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *