Glamočić: Važno je da poljoprivrednici osiguraju useve

Glamočić: Važno je da poljoprivrednici osiguraju useve

Regresiranje osiguranja useva u poljoprivredi ove godine biće povećano na 45 odsto, izjavio je danas savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić ističući da je veoma važno da poljoprivrednici budu svesni značaja osiguranja svojih kultura i da se detaljno upoznaju sa načinima osiguranja.

On je kazao da je još od 2006. uvedeno regresiranje za osiguranje useva u iznosu od 40 odsto, a da će ove godine to biti povećano na 45 odsto.

„Nažalost naša svest je nedovoljna i moramo svi raditi više, uključujući i medije, da animiramo poljoprivrednike da se osiguraju“, rekao je Glamočić na RTS i dodao da je ove godine opredeljeno 450 miliona dinara za potrebe osiguranja.

Kako je kazao, pored poplava, sve češće imamo problema sa štetom usled grada. On je dodao da je važno da poljoprivrednici budu detaljno upoznati, odnosno da vode računa o tome šta osiguravaju, da vide šta znače dopunska osiguranja i slično, kako se to ne bi svelo samo na formalno potpisivanje dokumenta. Poljoprivrednici, kako je kazao, osiguravaju svoj rod usled grada, a mora se, kako je dodao, razmišljati i o osiguranju od podzemnih voda, a to je jedna vrsta osiguranja u sklopu osiguranja usled poplava.

„Ne možemo ljude naterati da se osiguraju, ali je važno da pokušaju malo više da ulažu u prevenciju, da malo više rizikuju ili da preliju iz drugih delatnosti iz kojih zarađuju u poljoprivredu“, istakao je Glamočić. Jovica Jović iz Dunav osiguranja rekao je da u Srbiji ima 2, 5 miliona hektara obradivih površina i 190.000 hekatara pod zasadima voća, a da je svega devet odsto poljoprivrednih kultura osigurano.

To ukazuje da je svest proizvođača na veoma niskom nivou , dodao je. On je naveo da je kod osiguranja bitno utvrditi predmete osiguranja, sumu, a posle toga se prati stanje. U roku od 15 dana se isplaćuje šteta poljoprivrednim prozivođačima koji su oštećeni, naveo je Jović. On je ukazao da bi poljoprivrednici mogli da se udružuju kako bi osigurali svoj rod i pod povoljnjim uslovima imali premije.

Budući da se poljoprivredni proizvođači žale na visoke premije za osiguranje i da im se zato ne isplati da osiguraju svoj rod, Boško Petrović iz đenerali osiguranja kazao je da premija osiguranja zavisi od masovnosti, odnosno što je manje osiguranika, premija je veća i obratno.

U poplavama koje su prethodnih dana pogodile Srbiju poplavljeno je više od 6.000 hektara poljoprivrednog zemljšta.

Oko 80 odsto poplavljenih površina u Arilju su bili malinjaci, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj banji poplavljene površine uglavnom su bile pod pšenicom – oko 40 odsto, 10 odsto je činilo krmno bilje, a 50 odsto zemljište pripremljeno za setvu.

Izvor: Blic, TANJUG

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *