Godina pripreme za poljoprivrednike koji žele da ulažu u seoski i vinski turizam

Godina pripreme za poljoprivrednike koji žele da ulažu u seoski i vinski turizam

Savetnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Bogunović rekao je na festivalu vina i skijanja Winterfest Ski & Wine festival 2015 na Kopaoniku da će ministarstvo raspisati konkurs i navesti koje su dozvoljene investicije.

„Pojedinac ili udruženje koje na primer želi da razvija etno turizam do 30 kreveta, predložiće investicije koje su potrebne za njegovo domaćinstvo. A sada se može na sajtu ministarstva videti opis mera, šta čeka one koji žele da ulože u svoje domaćinstvo ili imanje“, rekao je Bogunović.

On je kazao da je taj projekat deo IPARD programa sa čijom realizacijom se kreće u 2016 godini, ali je naveo da je problem to što oni koji žele da investiraju moraju da imaju svoj kapital koji će kasnije biti vraćen u iznosu od 65%.

„Problem je to što vi morate da imate svoj kapital za predloženu investiciju pa da tek onda tražite od ministarstva povraćaj sredstava u iznosu od 65%. Investicija može biti do 300.000 evra“, rekao je Bogunović.

On je dodao i da je Ministarstvo poljoprivrede predlagalo lokalnim samoupravama da iznađu model kako pomoći kreditiranje poljoprivrednika jer nema garancijskih fondova.

„Smatramo da je bolje ići kroz Garancijski fond, a ne na model da se subvencionišu kamate“, dodao je Bogunović.

Izvor: B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *