Goldman Sachs: Kupujte dolar, rublju i pesos

Goldman Sachs: Kupujte dolar, rublju i pesos

Vrednost dolara će u 2016. godini ojačati, inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama će ubrzati, a meksički pesos i ruska rublja će ostvariti skok, previđaju u Goldman Sachsu.

Goldman Sachs: Kupujte dolar, rublju i pesos

Iz tog razloga, američka banka preporučuje kupovinu američkog dolara, rublje i meksičkog pesosa, umesto južnoafričkog randa i čileanskog pesosa.

Prema projekcijama banke, dolar će u 2016. godini ojačati prema evru i jenu, nakon što je ove godine registrovao skok vrednosti prema svim svetskim valutama, što je, kako navodi Bloomberg, posledica politike američke Uprave federalnih rezervi i njenog približavanja podizanju kamatnih stopa.

Istovremeno, Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavile su da povećavaju obim monetarnih podsticaja. Među idejama stratega Goldman Sachsa je i da će investitori kupovati američke obveznice koje su povezane sa inflacijom.

Prošle godine, ova njujorška banka je prognozirala da će evro pasti na 1,15 dolara u periodu od godinu dana, da bi potom u najvećem delu ove godine vrednost jedinstvene evropske valute bila ispod tog nivoa, i čak premašila predviđanja, skližnuvši u martu na 12-godišnji minimum od 1,0458 dolara.

*Izvor: B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *