Goldstin: Podržavamo zapošljavanje i obrazovanje u Srbiji

Goldstin: Podržavamo zapošljavanje i obrazovanje u Srbiji

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin poručila je da je delegacija Srbije imala značajnu ulogu na nedavno održanim jesenjim susretima MMF-a i Svetske banke u Limi, i podsetila da je ta banka na bilateralnom sastanku potpisala sa predstavnicima Srbije sporazum vredan 89,5 miliona dolara za podršku zapošljavanju i unapređenje konkurentnosti.

– Srpska delegacija imala je značajnu ulogu na sastancima. A pored uobičajenih sastanaka delegacije i potpredsednika, važno je i učešće ministra finansija Dušana Vujovića na posebnom panelu o obrazovanju -  ističe Goldstin  u Limi, rezimirajući utiske nakon susreta.

Goldstin je navela da su taj panel, kao i potpisan sporazum, bili deo nastojanja Svetske banke da promoviše inkluzivno obrazovanje širom sveta, ukazavši da je zadovoljna što je banka uspela da uđe u globalno partnerstvo sa jednim od najpoznatijih Srba – teniserom Novakom Djokovićem.

„Kroz njegovu fondaciju i ugled, prenećemo poruku o važnosti obrazovanja za ekonomski rast i zaposlenost širom sveta. Srećom počećemo u Srbiji, a ovaj sporazum o kreditu to omogućava“, rekla je Goldstin dodajući da očekuje da će ovaj projekat zaživeti na proleće ili leto 2016.

Ona navodi da je svesna da će mnogi reći da inkluzivno obrazovanje nije prioritet, jer je mnogima posao potreban odmah, a ova investicija donosi poslove tek godinama kasnije, ali kada je reč o dugoročnom rastu i zapošljavanju u Srbiji, kaže ona, to je od ključne važnosti.

– Srbija ima i manjinske populacije, poput Roma, a ako pogledate demografske podatke, broj Srba opada, a Romi su rastuća populacija. Zato će oni postati važan deo tržišta rada, i ta deca bi morala da imaju prave veštine da bi mogla da doprinesu boljoj budućnosti Srbije. U suprotnom će postati fiskalni teret -  rekla je Goldstin.

Izvor: TANJUG

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *