„Gorenje” iz Srbije u društvu najvećih svetskih brendova

„Gorenje” iz Srbije u društvu najvećih svetskih brendova

Srbija je ove godina prisutna na mestu gde se mora biti i to zahvaljujući “Gorenju”. Upravo završeni berlinski IFA sajam, najveći te vrste na svetu, ugostio je i ovog septembra svetski vrh iz oblasti bele tehnike, među kojima se našao i jedan od najvećih srpskih izvoznih brendova “Gorenje”, na površini od 1000 m2. ”Gorenje Grupa”, u centralnoj hali sajma u Berlinu, okružena najjačim svetskim brendovima, pokazala je posetiocima svoja nova visokotehnološka rešenja, namenjena životnom tempu koji diktira dvadesetprvi vek. Naravno, Srbiju su zastupali frižideri proizvedeni u Valjevu, za koje u “Gorenju” tvrde da su međi najkvalitetnijima na svetu.

Kuhinjski elementi, usklađeni sa strogim evropskim propisima o energetskoj efikasnosti, proizvedeni su u paleti boja koja se lako i jednostavno uklapa u svačiji san o savršenoj kuhinji.Interesovanje srpskih medija za ovogodišnji IFA sajam bilo je veliko, a posebno za jednog od najvećih domaćih izvoznika.

Predsednik Uprave “Gorenja Grupe”, Franjo Bobinac, ugostio je redakcije iz Srbije i u neformalnom druženju, na atraktivnom štandu, dizajniranom tako da predstavlja idealni dom novog doba, izjavio da je srpsko tržište za “Gorenje” brend, jedno od pet najvažnijih.

– Mi smo došlu u Srbiju da poslujemo pošteno i da tu i ostanemo, a tako će i biti – rekao je Bobinac. – Naš jedini cilj svakako nije prodaja, jer “Gorenje” u Srbiji ima fabrike, a i kupujemo repromaterijal od srpskih kompanija. Imamo ozbiljne planove kroz strateški plan „2020”, a u njemu će i poslovanje u Srbiji naći svoje mesto.

Da li će se proizvodnja i zapošljavanje u Srbiji povećavati Bobinac ovoga puta nije moga da precizira, jer program 2020 još nije završen, ali je rekao da je sigurno da poslovanje u Srbiji može biti samo bolje.

“Gorenje” je jedan od vodećih proizvođača aparata za domaćinstvo u Evropi sa tradicijom dužom od 65 godina. Posluje u 90 zemalja sveta, uglavnom na evropskom tržištu, ali se njihovi proizvodi mogu naći i na tržištima Amerike, Australije, Bliskog i Dalekog istoka, sa prodajom većom od 3 miliona velikih kućnih aparata, godišnje. U Srbiji kompanija ima dve fabrike u Valjevu i po jednu u Staroj  Pazovo i Zaječaru i rasprostranjenu servisnu mrežu, a sopstvenu proizvodnju ima još i u Sloveniji i Češkoj.

Ukupna investicija ”Gorenja” u Srbiji je oko 100 miliona evra, zapošljava više od 2.000 ljudi, a kompanija se nalazi na listi najvećih srpskih izvoznika.

Prateći zahteve tržišta “Gorenje Grupa” je proteklih godina svoje poslovanje obeležila investicijama u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta kao i osvajanje novih tržišta, uvođenjem novih, ekološki prihvatljivih savremenih tehnologija, što doprinosi brizi o zaštiti životne sredine.

Malo je poznato da “Gorenje Grupu” čine i poznati brendovi poput visoko kvalitetnog skandinavskog brenda ASKO i ATAG kojim se zadovoljavaju potrebe i najzahtevnijih kupaca.

Sajam IFA Berlinu najveći je te vrste na svetu, a koliko je značajan govori podatak da ga poseti oko 250.000 ljudi, a dolaze zbog 1.500 izlagača, dok kompanije sklope ugovore vredne preko četiri milijarde evra.

Dizajn Filipa Starka

Jedan od značajnijih događaja na celom Sajmu u Berlinu svakako je bila i poseta trenutno najvećeg svetskog dizajnera, Francuza Filipa Starka, koji je na konferenciji za medije održanoj na štandu “Gorenja”, govorio o svojoj dizajnerskoj liniji aparata pod nazivom Gorenje by Stark. Iako postavljen na hiljadu kvadratnih metara, štand “Gorenja” bio je mali da primi sve zainteresovane goste i medije iz cele Evrope. Filip Stark je francuski dizajner industrijskih proizvoda, nameštaja i enterijera i jedan od najslavnijih dizajnera na svetu.

Poznat je i po tome što je dizajnirao enterijer kuće bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana osamdesetih godina prošlog veka, Café Costes u Parizu, kao i jahtu za Stiva Džobsa. Saradnju sa „Gorenjem” započeo je pre nekoliko godina, kada je za ovaj brend dizajnirao kuhinjsku liniju za koju je dobio međunarodno priznanje. Ono što je Stark uradio za „Gorenje” je, u stvari, kuhinja koja ima pečat individualnosti i posebnosti, a vrhunska tehnologija se podrazumeva. Rerna, ploča za kuvanje, kuhinjski aspirator i frižider ističu se prestižnom kombinacijom nerđajućeg čelika i reflektujućeg stakla visokog kvaliteta. U Starkovom dizajnerskom stilu možete da vidite kuhinju, ali možete da vidite i sebe i sve ono vaše što vas u nekom trenutku okružuje. Ona je ustvari neka vrsta ogledala vašeg doma. Na kraju krajeva, sve je, kao i lepota, u oku posmatrača.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *