Grad Novi Sad pomaže i podstiče preduzetnice

Grad Novi Sad pomaže i podstiče preduzetnice

Ugovore o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji odobrene subvencije za samozapošljavanje žena u Gradskoj kući dobilo je 50 preduzetnica, kao vid podrške i pomoći Grada Novog Sada u smanjenju nezaposlenosti ali i podsticanju ekonomske ravnopravnosti.

Ove godine je iz budžeta Grada izdvojeno deset miliona dinara, odnosno duplo više nego lane, što znači da su kandidatkinje dobile bespovratne subvencije u rasponu od 150.000 do 280.000 dinara.

Na Javni poziv se prijavilo 80 žena sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a obaveza lica koja su dobila subvenciju, njih 50, je da obavljaju delatnost 12 meseci i da za to vreme redovno uplaćuju poreze i doprinose. Registrovane delatnosti su frizeri, kozmetičari, advokati, stomatolozi, administartivne i proizvodne delatnosti, trgovinske radnje kao i po jedan pedijatar, prevodilac, proizvodnja TV programa, arhitekta, hostel, ugostiteljska radnja, antikvarnica i igraonica.

„Prilikom obeležavanja 8. marta kažemo da želimo da svaki dan bude dan za žene: ovaj dan bi mogao biti primer takve prakse i pristupa“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.


“Ponosan sm na to što su naše sugrađanke pokrenule biznise iz raznih delatnosti i što su raznih životnih dobi i, naravno, u većem broju nego prošle godine. To je najbolji dokaz kako se u praksi primenjuje ono što smo 2015. kao Grad Novi Sad definisali da će biti deo rodnog budžetiranja u okviru naših sredstava. Žene koje su prošle godine dobile subvencije, ove godine konkurišu za otvaranje novih radnih mesta, i to znači ne samo da su uspele da se održe na tržištu nego i da naprave dodatni iskorak napred. Ja želim da vidim tu sliku i narednih godina, želim da imamo progresivno širenje tog procesa u vidu podsticanja i rezultata.”

Tokom uručenja ugovora, gradonačelnik je istakao da je biznis tih hrabrih žena neophodan za razvoj naše države, ali i veliki izazov da budu stub našeg društva. Vođenjem takve politike razbijaju se predrasude, a podstiču ekonomska ravnopravnost i nezavisnost, što rezultira činjenicom da nijedna žena ne mora da trpi bilo kakvu agresiju i neljudska dela.

„Oko šest meseci sam nezaposlena i odlučila sam da krenem u samostalni biznis“, kazala je Dragana Grubač, koja je na konkursu dobila 200.000 dinara za posao u oblasti deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije.

“To mi mnogo znači i dobar je podsticaj za nas mlade, ali i ostale, da ne idemo iz zemlje, tako da ću ostati s porodicom i gledaću da ovde razvijem svoj biznis. Kad posao više krene, tražiću radnike s Biroa.”

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *