Građanima stanovi, a državi osam milijardi mesečno

Građanima stanovi, a državi osam milijardi mesečno

Nagradu igru „Uzmi račun i pobedi” građani Srbije su shvatili ozbiljno – to pokazuju podaci o evidentiranju prometa preko fiskalnih kasa za januar. Podaci Poreske uprave Srbije govore da je u janaru ove godine ukupan promet koji su poreznici evidentirali preko fiskalnih kasa iznosio 160 milijardi dinara. Istog meseca prošle godine je bio 152 milijarde. To je povećanje od osam milijardi dinara.

Analiza koju su uradili nadležni iz Poreske uprave Srbije pokazuje da je kod prometnika koji su mesečno u proseku evidentirali milion dinara, uz igru „Uzmi račun i pobedi” taj iznos na tridesetodnevnom nivou porastao 28,78 odsto.

Poreznici su pratili uporedne podatke po grupama i konstatovali da su evidentiranje prometa, odnosno izdavanje fiskalnih računa najviše porasli u servisima. Prednjače oni koji popravljaju automobile i druga motorna vozila i slične delatnosti, poput auto-električara. Tu je evidentiranje prometa poraslo 83,50 odsto.

Znatno lošiji od njih su, ali ipak u vrhu, servisi za opravku kućnih električnih aparata, odnosno bele tehnike. Tu je procenat evidentiranja povećan 24,90 procenata.

Na trećem mestu su usluge smeštaja i ishrane: hotelijeri, vlasnici hostela i ugostitelji povećali su evidentirani promet 12,19 odsto.

U Poreskoj upravi smatraju da do povećanog ubiranja poreza ne bi došlo da građani nisu insistirali na tome da im se izda fiskalni račun. Poreznici očekuju da će prve efekte imati kada se zavarši ovo kolo. Tada će se analizirati svi podaci za prvo tromesečje ove godine.

Širenje svesti o značaju dobrovoljnog poštovanja propisa i podučavanje poreskih obveznika uz pomoć motivacionog alarma, kakav je nagradna igra koja je u toku, u Poreskoj upravi Srbije smatraju ključnim činiocem za podizanje opšteg nivoa poreskog morala.

Poreska uprava Srbije nastvalja kontrolu poreskih obveznika. Istovremeno smatraju da se podizanjem svesti građana o dobrovoljnom poštovanju propisa ostvaruje zajednički cilj, a to je uspešna borba protiv sive ekonomije.

Treći krug izvlačenja prvog kola igre „Uzmi račun …” biće opet u subotu na Prvom programu RTS-a. Fiskalni računi ili slipovi od kartica mogu se slati do 30. marta u ponoć. Tada će iz mora koverata biti izvučena i glavna nagrada – stan u naselju Beograd na vodi.

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *