Građevinarstvo: Više firmi na „beloj“ listi, broj povreda na radu manji

Građevinarstvo: Više firmi na „beloj“ listi, broj povreda na radu manji

Od uvođenja „belih“ i „crnih“ lista u oblasti građevinarstva, povećan je broj kompanija na „beloj“ listi, kao i broj zaposlenih na neodređeno vreme u rangiranim firmama, dok je broj povreda na radu smanjen za trećinu.

Od uvođenja „belih“ i „crnih“ lista u oblasti građevinarstva, povećan je broj kompanija na „beloj“ listi, kao i broj zaposlenih na neodređeno vreme u rangiranim firmama, dok je broj povreda na radu smanjen za trećinu, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Za šest meseci, od 23. decembra 2014. do 30. juna 2015. godine, broj zaposlenih na neodređeno povećan je za hiljadu, sa 21.193 na 22.104, navodi se u saopštenju.

Ukupan broj zaposlenih u preduzećima na bodovnoj listi povećan je sa 30.115 prema podacima iz decembra, na ukupno 30.707 u junu mesecu 2015. godine.

Na „beloj“ listi u junu nalazilo se 388 kompanija, 61 više nego u decembru, dok je broj preduzeća na „crnoj“ listi smanjen sa 213 na 197, naveo je kabinet potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović.

Tokom aprila, maja i juna registrovano je manje povreda na radu – 83, naspram 124 u oktobru, novembru i decembru 2014. godine. U istom periodu, prepolovljen je i broj radnika „na crno“ koje su otkrile inspekcije, sa 36 na 18.

„Crne“ i „bele“ liste izvođača radova uspostavljene su sa ciljem da se uvede red i zaštite radnici u oblasti građevinarstva. Osnovni kriterijumi korišćeni za formiranje liste su redovnost u izmirivanju obaveza prema državi i zaposlenima, procenat stalno zaposlenih radnika, poštovanje propisa iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i angažovanje radnika „na crno“.

Na „belim“ i „crnim“ listama nalaze se preduzeća čija je delatnost izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita državnih puteva u Srbiji, kao i privredna društva koja se bave delatnošću nadzora, projektovanja i dobavljači po drugim osnovama.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *