Grožđenbal 2011, Sremski Karlovci

Grožđenbal 2011, Sremski Karlovci

 

Ovogodišnja berba grožđa u Sremskim Karlovcima održaće se od 23. do 25. septembra 2011. godine.

 

Organizatori se putem ove manifestacije bore za negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, pružaju podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju svojih predaka.
Vinogradarstvo na ovim prostorima datira još iz starog veka i ubraja se među najstarije u Evropi. Slavna istorija počinje od prvih čokota, zasađenih 276. godine, po volji Rimskog cara Marka Aurelija Probusa na bregu kod Sirmijuma.
Ovaj fruškogorski deo Srema pokazao se kao plodno tlo za gajenje vinove loze i ubrzo se fruškogorski vinogradi ubrajaju među najčuvenije u Srednjoj Evropi, a ljudi sa ovog podneblja postaju vrhunski vinogradari, vinari i podrumari. Lepotu Karlovačkog vina još u XV veku putopisci su izdašno hvalili da je tako ugodno da bi slično na celoj zemlji bilo teško naći. Točeno u Evropskim prestonicama od dvora u Beču do krčmi u Londonu.
Prvi deo ove manifestacije se sastoji od privrednog dela kada se organizuje prodajna izložba grožđa, vina  i jedinstvenih suvenira karakterističnih za ovo područje. Drugi deo manifestacije je kulturno-umetničkog karaktera u okviru kojeg se organizuju izložbe kao i kulturno-zabavni program (razni koncerti, nastupi folklornih grupa, predstave…)
Karlovački Grožđenbal ima za cilj da promoviše vinogradare Fruške Gore, poboljša turističku ponudu i obogati kulturnu scenu grada. Program je osmišljen tako da je prikladan za sve uzraste i raznolika intresovanja posetilaca: umetničke izložbe, koncerti duhovne i zabavne muzike, tamburaši, dečja muzika, pozorišne predstave, klovnovi i mađioničari, baštovanstvo, folklor…

 

PROGRAM

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *