Horizont 2020” i novci stižu u Novi Sad

Horizont 2020” i novci stižu u Novi Sad

Projekat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu „Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda: Okvir za unapređenje istraživačke delatnosti FOODstars” jedan je od prvih dodeljenih projekata u programu „Horizont 2020”. Partneri Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu na tom projektu su irski Razvojni institut u oblasti hrane i poljoprivrede i Univerzitet u Bolonji, Italija.

Evropska unija u taj projekat, čija je koordinatorka naučna saradnica Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu dr Milica Pojić, ulaže milion evra i trajaće do 2018. godine.

– Cilj projekta je da se ojačaju istraživački potencijali i inovacioni kapaciteti Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu u bliskoj saradnji s renomiranim istraživačkim institucijama iz EU, koje će stečeno istraživačko znanje staviti u funkciju unapređenja prehrambene industrije Srbije – objasnila je dr Milica Pojić. – Podrazumeva se i edukacija javnosti u okviru radionica i tematskih večeri.

Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda je okvir za povezivanje svih bitnih aktera u lancu pojavljivanja proizvoda prehrambene industrije na tržištu, u kojem su nauka, privreda, potrošači i zakonodavac, s krajnjim ciljem revitalizacije prehrambene industrije u Srbiji. Istraživači Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu će kroz taj projekat imati prilike da unaprede postojeće znanje, od izbora sirovina i ispitivanja njihovog uticaja na zdravlje potrošača, preko formulisanja prehrambenog proizvoda, primene novih procesnih tehnologija do ocene potrošača o njegovoj prihvatljivosti, kroz studijske boravke u renomiranim istraživačkim institucijama Razvojnog instituta u oblasti hrane i poljoprivrede Irske i Univerziteta u Bolonji u Italiji. Stečeno znanje će se prezentovati ne samo akademskoj javnosti već i stručnjacima iz privrede, zakonodavacima, mladima i potrošačima.

Za program 78 milijardi evra

„Horizont 2020” je novi program Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2014–2020. godine, koji objedinjuje Sedmi okvirni program (FP-7), deo Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT). „Horizont 2020” je usmeren ka ostvarivanju ključnih strateških dokumenata: Evropa 2020, Inovaciona unija (Innovation Union) i na izgradnju Evropskog istraživačkog prostora. S buyetom od oko 78 milijardi evra, taj program doprinosi pronalaženju rešenja za ekonomsku krizu, investiranju u buduće poslove i razvoj, rešavanju pitanja materijalne sigurnosti, opšte bezbednosti i životne sredine građana EU, kao i jačanju globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

„Horizont” je zasnovan na tri prioriteta / programska bloka: Izvrsnost u nauci, Liderstvo u industriji i Društveni izazovi.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *