IFC pomaže jačanje bankarskog sektora Srbije

IFC pomaže jačanje bankarskog sektora Srbije

BEOGRAD – Udruženje banaka Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je članica Svetske banke, potpisali su danas u Beogradu dvogodišnji sporazum koji predviđa podršku jačanju bankarskog sektora Srbije.

Sporazum koji su potpisali generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić i regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan Tomas Lubek predviđa organizovanje obuke i radionica za podršku bankarskom sektoru za upravljanje rizikom, pružanje pomoći u boljem upravljanju problematičnim kreditima i unapređenju bankarstva za mala i srednja preduzeća.

IFC i UBS će do juna 2017. organizovati niz obuka o operativnom riziku, likvidnosti, rešavanju nenaplativih kredita i drugo.

Dugalić je rekao da UBS želi da unapredi svoje aktivnosti u oblasti bankarske edukacije i napomenuuo da je IFC okrenuta razvoju privatnog sektora.

„IFC će nam obezbediti najbolje predavače koji će nam preneti najbolja znanja i iskustvo“, rekao je Dugalić.

On je, takođe, rekao da je Srbija do početka svetske ekonomske krize 2008. godine imala 4,7 odsto problematičnih kredita, ali da se ta kriza posle prenela na našu zemlju i da smo dostigli nivo od 20 odsto takvih kredita.

Dugalić je, odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava sa 3,5 milijardi evra nenaplativih kredita u Srbiji, podsetio da je vlada usvojila nacionalnu strategiju za rešavanje problematičnih kredita koja predviđa mere za ozdravljenje onih koji ne mogu da rešavaju problematične kredite, reprogramiranje, refinansiranje, prodaju takvih plasmana i slično. „Teško je bilo predvideti šta će se dogoditi 2008. godine“, napomenuo je Dugalić.

Lubek je rekao da je nedavna finansijska kriza u velikoj meri uticala na mnoge zemlje u regionu uključujući i Srbiju, ali da se domaće banke oporavljaju i da je potrebno uraditi više kako bi se povećalo kreditiranje.

Kako kaže, dodatne mere su naručito potrebne za stimulisanje u sektoru MSP kako bi taj sektor mogao da raste i pruža više mogućnosti za zapošljavanje.

Lubek je rekao da IFC sa UBS radi na rešavanju problematičnih kredita, i sarađujemo sa srpskim ministarstvim privrede i pravde kako bi se unapredio ceo okvir koji se tiče problematičnih kredita.

On je kazao da IFC sarađuje sa vladom u rešavanju preduzeća u stečaju.

Prema njegovim rečima, vrednost aktuelnih investicija IFC u Srbiji je 366 miliona dolara i da je oko 40 odsto opredeljeno za finansijski sektor.

IFC planira da organizuje konferenciju „Inovacije u bankarstvu za sektor MSP“ u Beogradu početkom marta 2016. godine.

To će biti prilika da se predstave najnoviji bankarski proizvodi i najbolje prakse za kreditiranje u sektoru MSP, uz naglašavanje sveobuhvatnog pristupa koji pokriva sve ključne oblasti, od stabilnog modela poslovanja i pravilnog dizajniranja proizvoda, do širih kanala prodaje i stabilnog upravljanja rizikom.

Regionalne aktivnosti IFC na jačanju finansijskih sistema u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji su podržane kroz finansiranje švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

IFC je najveća globalna razvojna institucija koja se fokusira na privatni sektor na tržištima u razvoju.

Izvor Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *