Ima li posla posle 50? Firme u Srbiji diskriminišu starije radnike

Ima li posla posle 50? Firme u Srbiji diskriminišu starije radnike

Svaka treća osoba prijavljena na birou za zapošljavanje ima više od 50 godina, a od početka 2016. samo 2,2 odsto njih je našlo posao.

Ova kategorija je, uz nezaposlene koji su mlađi od 30 godina, najugroženija, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Otežavajuća okolnost starijih od 50 godina jeste činjenica da ne mogu da rade baš sve što mogu mladi.

Posebno zabrinjava činjenica da broj nezaposlenih koji imaju više od 50 godina raste. U 2015. godini, prema podacima NSZ, na birou ih je bilo 198.441 lice. Već do februara ove godine, a reč je samo o dva meseca, bez posla je ostalo još oko 8.000 starijih radnika. U tom periodu posao je našlo njih svega 4.576.

Kada se sve te brojke uzmu u obzir, ispada da u Srbiji svakog dana 133 ljudi starijih od 50 godina dobije otkaz, dok istovremeno njih 76 nađe posao. U konačnom zbiru dolazimo do podatka da 57 osoba u toj kategoriji svakodnevno ostaje bez posla. Na godišnjem nivou to je više od 20.000 ljudi.

Iako se u oglasima retko navode pol i godine kao uslovi jer je reč o diskriminatorskim kriterijumima, činjenica je, a to je i praksa pokazala, da stariji nezaposleni zbog svojih godina u startu bivaju precrtani.

Izbor potencijalnih poslova za njih je jednostavno sužen.

Najveći broj njih je našao posao kao prodavac, portir, šivač konfekcije, ekonomski tehničar, elektromonter instalacija i mašina, monter-instalater, komercijalni tehničar, bravar, kuvar, mašinski tehničar – kontrolor kvaliteta.

Kada je reč o potražnji obrazovnih profila koji pripadaju VII stepenu stručne spreme, u 2015. godini najveća potražnja je zabeležena za zanimanjima diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije – navode za „Blic“ u NSZ.

Podaci sajta „Infostud“ pokazuju da osobe starije od 50 godina konkurišu za brojne poslove, ali da je njih izuzetno malo.

– Ima ih manje od 10 odsto. Najčešće imaju obrazovanje iz oblasti ekonomije, elektrotehnike, saobraćaja i logistike, građevine i mašinstva.

Od tog broja, oko 45 odsto trenutno je nezaposleno. Ima više muškaraca, oko 65 odsto, naspram 35 odsto žena – navode u „Infostudu“.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *