Inflacija niska, kurs stabilan otkud onda strah

Inflacija niska, kurs stabilan otkud onda strah

Narodna banka Srbije poručila je da je obezbedila nisku i stabilnu inflaciju i stabilnost kursa dinara, što nije ostalo neprimećeno kod privrednika, ali da rezultati USAID-ove „Ankete 1.000 preduzeća”, u kojoj su mala preduzeća činila 90 odsto uzorka, otvaraju prostor za analize i neka pitanja.

Objavljeni rezultati „Ankete 1.000 preduzeća”, u okviru USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, pružaju nove informacije o očekivanjima i stavovima privrednih subjekata, ali otvaraju prostor za dalje analize i neka pitanja, navodi se u saopštenju NBS-a.„Poruka devet od deset privrednika u Srbiji da je tokom 2012. godine glavni problem u njihovom poslovanju bila inflacija je razumljiva. Međutim, ako se sličan stav ponovi i 2015, nakon dve godine niske i stabilne inflacije na nivou od oko dva odsto, logično je zapitati se o čemu se radi”.

Centralna banka konstatuje da to pitanje opravdava i činjenica da preduzeća, po pravilu, nemaju kašnjenje u sagledavanju trenutnih cenovnih okolnosti, budući da su stalno prisutna na tržištu robe i usluga.„Da li je to odraz još uvek prisutnog ‘straha’ od inflacije, posebno kod daleko najbrojnijih malih preduzeća (90 odsto uzorka)? Takav stav se jedino može pravdati ‘istorijskim razlozima’, ali nasuprot takvom stavu stoje činjenice niske i stabilne inflacije na nivou od oko dva odsto”, dodaje NBS.

U saopštenju se takođe ukazuje na to da, „iako je relativna stabilnost kursa prisutna protekle tri godine, ocena uticaja kursa je slična, mada samo devet odsto anketiranih izvozi”.Iako će inflaciju i promenljivost kursa teško neko navesti kao faktor svoje konkurentnosti ili profitabilnosti, NBS će, poput drugih centralnih banaka, nastaviti da dosledno objašnjava kretanje inflacije i njenih faktora, kako u proteklom periodu, tako i u budućnosti, kao i to šta preduzima da bi obezbedila nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku.

„Naša posvećenost održavanju niske inflacije, ipak, nije ostala neprimećena od privrednika. Inflacija i stabilnost kursa oblasti su u kojima je, po njihovoj oceni, zabeležen najznačajniji napredak u 2015. godini”, navodi NBS.

Važan poslovni ambijent

NBS je na kraju poručio da će, s uverenjem da je makroekonomska stabilnost bitan faktor poslovnog i investicionog ambijenta, kao i do sada nastaviti da podržava nisku inflaciju svim raspoloživim merama iz svoje nadležnosti.Centralna banka je ubeđena u to da će to privredi otvoriti prostor za povećanje konkurentnosti, proizvodnje i zaposlenosti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *