Inicijativa Evropske investicione banke za pomoć Zapadnom Balkanu

Inicijativa Evropske investicione banke za pomoć Zapadnom Balkanu

BRISEL – Nova inicijativa Evropske investicione banke (EIB) za pomoć južnom susedstvu Evrope i Zapadnom Balkanu, regionima koji su značajno pogođeni izbegličkom krizom, danas je pozdravljena na samitu EU u Briselu, saopštila je EIB.

U saopštenju je navedeno da je predsednik EIB Verner Hojer, odgovarajući na zahtev Evropskog saveta u martu, predstavio na samitu način na koji bi ta banka EU mogla da pojača podršku i pozabavi se potrebama koje pritiskaju ove regione, kroz podršku privrednom rastu, infrastrukturi od koje zavise poslovi i socijalnoj koheziji.

EIB navodi da je cilj inicijative stvaranje više mogućnosti za zapošljavanje u južnom susedstvu EU i na Zapadnom Balkanu putem jačanja podrške vitalnoj infrastrukturi i privatnom sektoru.
“Ključno je da Evropa podrži zemlje u svom susedstvu koje su ugostile veliki broj izbeglica. EIB je izrazila spremnost da pošaljemo 7,5 milijardi evra ovim regionima u narednih pet godina. Pored toga, mi sada predlažemo da pošaljemo dodatnih šet milijardi evra u pozajmicama EIB javnom i privatnom sektoru, počevši od ove godine. To bi katalizovalo procenjenih još 15 milijardi evra investicija. Sve zajedno, pričamo o više od 35 milijardi evra investicija na terenu“, naveo je Hojer u govoru na samitu.

On je kazao da bi od ovog novca mogle da se finansiraju usluge poput čiste vode, energije i struje u tim regionima i poboljšanje obrazovanja, zdravstvenih usluga, lokalnog prevoza i gradskih službi.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *