Inspekcija iz sive zone u legalnu prebacila 11.000 radnika

Inspekcija iz sive zone u legalnu prebacila 11.000 radnika

Borba protiv sive ekonomije od presudnog je značaja za državu jer, osim što uzimaju novac koji im ne pripada, a to je godišnje oko 300 miliona evra, šverceri i ini maheri prave štetu još veću od toga. Nelojalna konkurencija ubija one koji žele legalno i regularno da posluju i tako urušvaju ono što bi moralo biti najzdraviji deo ekonomije.
Inspekcija rada je neko ko bi morao prvi da uđe u sivu zonu, ali je veliki problem to što ona ima 242 inspektora, koji treba da kontrolišu 300.000 privrednih subjekata.
Ministar rada Aleksandar Vulin ističe da, i pored svega, u odnosu na prethodne godine imamo bolji inspekcijski nadzor. Kako je rekao, u prvih devet meseci ove godine obavljeno je 40.772 nadzora, u kojima je zatečeno 13.102 lica koja su radila na crno. Na osnovu rešenja inspektora, 10.975 ljudi je zaposleno na neodređeno vreme.
Kako je kazao, od 592 neprijavljena subjekta, samo je 41 prestao da radi, a svi ostali su otišli u APR i registrovali se. Po njegovim rečima, 2015. godine u radu na crno zatečeno je više od 16.000 radnika, a ove 13.102. U toku prošle godine zaposleno je više od 6.000 njih nakon inspekcijskog nadzora, dok je ove zaposleno znatno više – 10.975 nakon intervencije inspektora.
– Potrebna je veća motivacija, više inspektora i nadamo se da ćemo dobiti saglasnost da povećamo njihov broj – rekao je Vulin, ističući da je primetno da se na suzbijanju rada na crno radi dosta uspešnije nego prethodnih godina.
Ministar je rekao da bi trebalo društveno odgovornim kompanijama koje se bave humanitarnim aktivnostimna omogućiti olakšice kada je reč o porezu i PDV-u „jer će upravo tako rasteretiti buyet Srbije”.
– Nadam se da ću uspeti da se izborim s tim da bi se pomoglo onima koji su društveno odgovorni da osete korist za dobro što su uradili – naveo je Vulin.

Povratak
Ministar Vulin je rekao da se inspektori, posle obavljenog prvog nadzora, vraćaju nakon određenog vremena kod poslodavca da bi proverili da li posluju u skladu s propisima i da je utvrđeno da je nekolicina radnika iz legalnih tokova opet prebačena u sivu zonu, odnosno nastavila da radi na crno.
Kako je precizirao, kod 569 poslodavaca, više od 3.000 radnika je radilo na crno, od čega je 2.829 zaposleno.
Nakon drugog nadzora utvrđeno je da je 2.053 nastavilo da radi, a 221 lice je ponovo ođavljeno i nastavilo da radi na crno.
Izvoz: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *