Inspekcija uništila tonu hrane iz Mađarske

Inspekcija uništila tonu hrane iz Mađarske

Zabrana uvoza prerađevina od svinjskog mesa iz Mađarske. U narednom periodu biće pojačana kontrola na graničnim prelazima.

Zabrana Ministarstva poljoprivrede Srbije da se iz Mađarske u našu zemlju uvoze svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa zbog pojave afričke kuge svinja i dalje je na snazi. Ipak, šunke, parizeri i druge prerađevine iz ove države i dalje mogu da se nađu na lokalnim pijacama širom Srbije, a naročito u Vojvodini i severnim gradovima.

Resorno ministarstvo nedavno je zbog pojave ove zarazne bolesti zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa, a na graničnim prelazima su kontrole veterinarske inspekcije pojačane. Ništa od robe koja nije termički tretirana na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa ne sme da uđe u zemlju. Inspektori nisu dozvoljavali putnicima čak ni sendviče da unesu u Srbiju.

– Veterinarski inspektori Severnobačkog upravnog okruga su od 7. do 13. maja ove godine zaplenili 937 kilograma hrane i hrane za životinje iz nelegalnog prometa – navodi se u saopštenju Uprave za veterinu. – U istom periodu je na carinskim prelazima zaplenjeno 103 kilograma hrane životinjskog porekla. U toku zajedničke akcije veterinarske inspekcije i inspektora privrednog kriminala u Srednjobanatskom okrugu zaplenjeno je 58,6 kilograma hrane životinjskog porekla iz nelegalnog prometa, koja potiče iz Mađarske. Sva zaplenjena hrana poslata je na neškodljivo uklanjanje.

Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljaka hrane životinjskog porekla iz Mađarske

doneta je kako se afrička kuga svinja ne bi proširila u Srbiji. I u narednom periodu biće pojačana kontrola na graničnim prelazima. Uz te mere, inspektori kontrolišu i lovišta zbog divljih svinja, koje su glavni prenosioci bolesti.

Iako bolest nije zoonoza i ne prenosi se na ljude, a kako je jedino rešenje uništavanje životinja, ekonomska šteta može biti velika. Veliku ulogu u širenju bolesti ima i sam čovek, pa se zato ne zabranjuje samo komercijalni promet mesa, već se na graničnim prelazima kontrolišu i sendviči, koji ne smeju da se unesu ukoliko sadrže u sebi proizvode od svinjskog mesa.

Kulen i salama i dalje na tezgama

Uprkos zabrani uvoza mesnih prerađevina iz Mađarske, na tezgama subotičkih pijaca još uvek se mogu kupiti kulen i salama proizvedeni u susednoj državi (što potvrđuje fotografija). Prodavci nerado, kratko, komentarišu da je reč o ranije kupljenoj robi, trajnim ili polutrajnim suhomesnatim proizvodima koji imaju adekvatan rok trajanja. Iako se velika količina kupljenih mesnih prerađevina oduzima na granici prilikom pregleda vozila, vispreniji trgovci uspeju da neopaženo prenesu male količine.

– Kada je tek uvedena zabrana, kontrole su bile rigoroznije i roba se oduzimala. Sada je to malo opuštenije, ali trgovci ne donose velike količine, već samo ono što je za ličnu upotrebu – kaže nam kratko jedan trgovac na subotičkom buvljaku.

Inače, suhomesnati proizvodi iz Mađarske su među najprodavanijim artiklima na subotičkom tezgama, jer su upola jeftiniji nego u našim radnjama. Zato zbog ove zabrane negoduju i trgovci i kupci.

 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *