Inspekcijski nadzor: Prvo savet, pa kazna

Inspekcijski nadzor: Prvo savet, pa kazna

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru: Od inspekcija se sada očekuje da pružaju više stručne i savetodavne podrške, kao i da izriču preventivne mere kako do nezakonitosti i štete ne bi došlo.

Svi inspektori sada u nadzor kreću po prethodno usvojenom planu koji se zasniva na utvrđenom stanju i dobroj proceni rizika. Pri planiranom nadzoru koriste se kontrolne liste, a sve inspekcije su dužne da ih objave. Sami privrednici će moći sebe preko tih lista da prekontolišu i da unapred otklone nedostatke.

Ovo su neke od novina koje donosi potpuna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru koja je počela od ovog meseca. Od inspekcija se sada očekuje, napominju u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da pružaju više stručne i savetodavne podrške, kao i da izriču preventivne mere kako do nezakonitosti i štete ne bi došlo.

– Plan nadzora je novina za mnoge, ali ne za sve inspekcije – objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave. – Nadzor se, uglavnom do sada, zasnivao na “spoljnim impulsima”, prijavama građana i privrede. Sada plan mora da sadrži učestalost i da obuhvata vršenje nadzora po oblastima i svakom od stepena rizika, planirane mere preventivnog delovanja, aktivnosti za sprečavanje delovanja neregistrovanih subjekata i period nadzora.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *