Inspektori „zaradili” oko četiri milijarde

Inspektori „zaradili” oko četiri milijarde

Nadležni su ove godine objavili rat sivoj ekonomiji, a to znači da su inspektori Poreske uprave manje u kancelariji a više na terenu.

Podaci kontrola Poreske uprave za prvi kvartal ove godine govore da rezultata i te kako ima: u državnu kasu se slilo blizu četiri milijarde dinara više nego što su obveznici bili spremni sami da uplate.

U prvom kvartalu ove godine širom Srbije je obavljeno 5.063 kontrole. U 3.159 slučajeva kontrolisani su obračuni javnih prihoda, odnosno da li obveznici redovno uplaćuju poreze i doprinose i izdaju fiskalne račune. Poreznici su kod 1.147 obveznika, ili 36,31 odsto, konstatovali nepravilnosti. Za sve njih podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Bez tih kontrola državna kasa bila bi oštećena za 3.977.614.367 dinara.

Nisu samo legalni biznisi uskraćivali državi ono što joj pripada. Poreski inspektori su prilikom kontrola otkrili 37 onih koji su obavljali delatnosti koje nisu prijavljene  Prekršioci su tako izbegli da plate poreske obaveze od18.327.460 dinara. To, po svoj prilici, neće biti sve jer je u toku kontrolajoš  njih 17.

Vojvođani malo bolji

Pojačane kontrole su se tokom prvog tromesečja odvijale i u Vojvodini. Tradicija je da se na tom području poreski propisi malo više  poštuju nego u drugim delovima zemlje, a i ove godine je bilo tako. Prilikom kontrola na teritoriji pokrajine mera zabrane rada za određeni period izrečena je za 161 obveznika, od kojih je u Novom Sadu 46. Računica pokazuju da je to manje od trećine kontrolisanih u celoj republici. Prekršaji su bili isti – poreznici su otkrili neprijavljene radnike ili nisu izdavani fiskalni računi.

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi” znatno je doprinela tome da se promet preko fiskalnih kasa evidentira daleko bolje nego lane jer su građani bili motivisani da traže fiskalne račune. Međutim, pojedini obveznici nisu bili spremni da pomognu mušterijama da sakupe što više računa. Tako su prilikom 1.762 kontrole u 649 objekata utvrđene  nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Za 590 radnji ili ugostiteljskih objekata doneta je privremena zabrana rada, odnosno stavljen je katanac baš zbog „zaboravnosti” prilikom izdavanja računa. Pojedini su dobili i po dve prekršajne prijave jer su poreznici na radnom mestu zatekli i neprijavljene radnike.

Pod lupom poreznika su već poduže i benzinske stanice pa ni prethodna tri meseca nisu bila izuzetak. Poreski inspektori posetili su 66 benzinskih pumpi širom Srbije, a nepravilnosti su utvrđene na 26. Reč je o tome da su prodavci uglavnom zaboravljali da izdaju fiskalne račune pa će tih 26 benzinskih stanica dobiti meru privremne zabrane rada, a vozači će morati gorivo da natoče na nekoj drugoj.

Za sve prekšioce mera privremene zabrane rada iziriče se u trajanju od najduže 60 dana.

Sledeći izveštaj Poreske uprave stiže kada se završi drugi kvartal, odnosno početkom jula. Biće zanimljivo uporediti podatke i videti koliko su građani tokom prva tri meseca ove godine bili desna ruka inspektora. Naime, nagradna igra „Uzmira račun i pobedi” je završena, a sledeći ciklus najavljuje se za jesen. Iz Poreske uprave Srbije najavljuju da će nastaviti kontrole jer, kako kažu, pojačane kontrole su najbolji način da se smanji siva ekonomija i istovremeno podigne svest o neophodnosti poštovanja poreskih propisa.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *