Isplata podsticaja za setvu nije zbog izbora

Isplata podsticaja za setvu nije zbog izbora

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je ove godine prvi put u martu počela isplata podsticaja za setvu i da to nema veze s izborima pošto su to sami poljoprivrednici tražili. – Po pitanju setve, prvi put smo počeli isplatu podsticaja za biljnu proivodnju u martu, a taj novac su ranije poljoprivrednici dobijali u maju – rekao je Nedimović novinarima u PKS-u.

On je kazao da je nedavno imao smešnu situaciju kada je razgovarao s poljoprivrednicima o tome. Novinarima je ispričao da je nedavno u jednom gradu nenajavljeno obišao Upravu za trezor u nameri da se vidi s desetak-petnaest poljoprivrednih proizvđača.– Jedan od njih mi kaže: Zamislite, oni su nama isplatili podsticaje verovatno zbog izbora. Ja ima kažem: Ja se stvarno izvinjavam, do sada ste dobijali taj novac u maju, a sada u martu, ako ne želite sada, vi zdržite pare na računu pa podignite ih u aprilu ili maju – rekao je Nedimović, dodajući da je u pitanju bila šala.

On je napomenuo da je reč o podsticajima koji nisu veliki, oko 2.000 dinara po hektaru, a da je maksimum do 20 hektara.– Rekao sam i da, kako stižu zahtevi, mi svake sledeće nedelje isplaćujemo. Pre dve nedelje smo isplatili 600 miliona dinara, a ove nedelje ide 500 miliona i u čemu je problem – nema veze s izborima već s vašom setvom. To je prirodan sled događaj i ono što ste vi tražili – naveo je Nedimović.

On je dodao da, i kada se uradi nešto dobro, uvek neko nađe razlog da to osporava.Nedimović je, takođe, dodao da ne očekuje probleme s pšenicom i da neće biti velikih šteta.Ministar je kazao da u severnoj Bačkoj i Banatu nije bilo snega koji bi zaštitio useve pšenice, ali da je najveća proizvodnja u južnijim delovima Vojvodine i u centralnoj Srbiji.

 

Uskoro izjašnjavanje o GMO

Ministar Nedimović je najavio da će u narednih sedam do deset dana biti formiran Savet za bezbednost hrane, koji će se u narednom periodu izjasniti po pitanju restriktivnih odredbi Zakona o GMO koje sprečavaju ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.On je, odgovarajući na pitanja novinara u PKS-u, rekao da će to telo u užem sastavu biti formirano u tom periodu i da će na naučnoj osnovi analizirati funkcionisanja čitavog sistema.

– U njegovom sastavu će biti ljudi koji su eksperti iz oblasti medicine ishrane i farmacije i oni treba da nam daju odgovore i na ta pitanja (o GMO). Bilo kakva politička odluka pre stručne odluke mislim da bi bila preuranjena – kazao je Nedimović.On je dodao da je činjenica da, ako želimo u STO, moramo da ispinimo neke uslove po pitanju GMO.– Krajnja odluka je na Srbiji, odnosno na nama. Pre struke nećete dobiti moje mišljenje. Važno je šta misle struka, država i narod. Ipak, važno da tu ne pogrešimo jer samo jednom imamo pravo u tom slučaju – naveo je Nedimović.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *