Isti aršin za naš i strani kapital

Isti aršin za naš i strani kapital

Posle brojnih primedbi na član 24 zakona, ministarstvo je usvojilo amandman kojim se obezbeđuje transparentnost u informisanju o ulaganjima

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o ulaganjima, kojim se, kako tvrdi ministar privrede Željko Sertić, izjednačavaju domaći i strani ulagači i unapređuje investiciono okruženje.

Ovaj zakon predviđa osnivanje saveta za ekonomski razvoj i razvojnu agenciju Srbije, dok će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj biti ugašene.

Savet će činiti ministar nadležan za finansijske poslove, ministar nadležan za poslove rada i zapošljavanja, predsednik Privredne komore Srbije i direktor razvojne agencije Srbije. Ministar Sertić je istakao da su ovim propisom prvi put jasno definisane obaveze investitora, kao i da je napravljena razlika između ulaganja od nacionalnog značaja i lokalnih ulaganja.

Posle brojnih primedbi na član 24 zakona, ministarstvo je usvojilo amandman kojim se obezbeđuje transparentnost u informisanju o ulaganjima.

Ipak, Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je „duboko zabrinuta“ zbog pojedinih odredbi ovog zakona, čija primena bi mogla ugroziti ili čak i onemogućiti sprovođenje nadležnosti komisije.

U amandmanima na zakon koje je komisija dostavila parlamentu ukazano je da bi primena takvih zakonskih rešenja imala negativne efekte ne samo na sprovođenje Zakona o zaštiti konkurencije već i na interese ulagača.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *