Istraživanje: Poslovna klima u Srbiji bolja u 2016.

Istraživanje: Poslovna klima u Srbiji bolja u 2016.

Uslovi poslovanja u Srbiji bolji su u 2016. godini nego u prethodnoj godini, ocenila je većina kompanija švajcarsko-srpske poslovne zajednice, u anketi koju je sprovela Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Većina ispitanih kompanija smatra da je poslovna klima u Srbiji zadovoljavajuća, navodi se u današnjem saopštenju ove asocijacije.

Predsednica Upravnog Odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore i regionalna direktorka kompanije Nestle Adriatik, Jana Mihajlova, kaže da se gotovo udvostručio broj kompanija koji ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao dobru u periodu od svega godinu dana – na 65 odsto da 35 procenata iz prošlogodišnje ankete.

Čak 63 odsto anketiranih kompanija očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2016. godine biti bolja u odnosu na prethodnu godinu, 28 odsto firmi misli da će ona ostati ista, a 9,0 procenata da biti lošija nego u 2015. godini.

Više od polovine menadžera (53 odsto) očekuje da će kompanije kojima rukovode bolje poslovati u Srbiji tokom ove godine, dok 47 procenata smatra da će se zadržati nivo poslovanja iz 2015. godine.

Mihajlova je ukazala da ne treba zaboraviti da pred nama stoje veliki izazovi i da i dalje postoji potreba da se lokalni poslovni ambijent dodatno unapredi.

Takodje, rezultati ovog istraživanja pokazuju da su ključni izazovi u poslovanju u Srbiji i dalje vezani za birokratiju i administraciju, pravne procedure i poreski sistem.

Švajcarsko-srpska trgovinska komora je osnovana u martu 2014, kao rezultat rastućeg interesa švajcarske poslovne zajednice u Srbiji za jačanjem ekonomskih odnosa izmedju dve zemlje.

Cilj organizacije je da radi na unapredjenju dijalog dveju zemalja, na promovisanju švajcarskih vrednosti u Srbiji, kao što su kvalitet, inovacije i uskladjenost poslovanja sa

zakonskom regulativom, i na pružanju novih mogućnosti poslovnog umrežavanja.

Komora danas ima približno 60 kompanija-članica, navodi se u saopštenju.

Izvor:Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *