ISTRAŽIVANJE: Srbija jedna od 5 najatraktivnijih država za strane investicije!

ISTRAŽIVANJE: Srbija jedna od 5 najatraktivnijih država za strane investicije!

BEOGRAD – Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije (SDI) u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz SDI, prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst&Jang (EY).

„Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao destinacije za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta sa 5.104 u 2014. godini na 10.631“, kaže Stiven Fiš, rukovodeći partner kompanije EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija“, navodi Fiš. Direktne strane investicije upućene ka Evropi dostigle su novi rekord od 5.083 SDI projekta u 2015, što predstavlja 14 odsto veći broj projekata nego prethodne godine, pokazuje istraživanje kompanije EY o atraktivnosti evropskog tržišta (European Attractiveneš Survey 2016).

Ovaj rast SDI u Evropi doveo je do otvaranja 217.666 novih radnih mesta, što je 17 odsto više nego godinu ranije. Iako je 77odsto direktnih stranih investicija upućeno ka zemljama Zapadne Evrope, region jugoistočne Evriope beleži rast od svega 9,0 odsto, dok centralna i istočna Evropa imaju rast od 34 odsto u pogledu broja SDI. U centralnoj i istočnoj Evropi se otvorilo 50 odsto novih radnih mesta zahvaljujući SDI projektima, gde je 69 odsto SDI projekata iz oblasti proizvodnje.

Uprkos pozitivnim rezultatima direktnih stranih investicija za 2015. godinu, geopolitička i makroekonomska situacija dovode u pitanje ulaganja investitora. Globalno istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta, u kojem je učestvovalo 1.469 rukovodilaca, pokazalo je da samo 22 odstonjih planira da i dalje razvija poslove u Evropi u bliskoj budućnosti, što predstavlja pad u odnosu na 2014. godinu, kada je 32 odsto ispitanih rukovodilaca bilo raspoloženo za proširenje poslovanja u Evropi. „Uprkos mnogim geopolitičkim rizicima i nestabilnosti poslovnog okruženja, investitori i dalje vide Evropu kao relativno bezbedan ambijent za investiranje.

Prednost Evrope leži u digitalnoj i logističkoj infrastrukturi, obučenoj radnoj snazi i stabilnim i dobro utvrđenim pravnim i regulativnim okvirima“, ističe Mark Lermit, vodeći ekspert za savetovanje pri izboru međunarodnih lokacija kompanije EY. Dodaje, međutim, da glavne prepreke i dalje predstavljaju neprilagodljiva tržišta rada, skupa radna snaga i složen sistem oporezivanja. Studija EY je pokazala da su i prošle godine nastavili da dominiraju intra-evropski projekti, sa 2.751 investicijom, koje čine čak 54 odsto svih projekata i 108.543 otvorenih radnih mesta. Zemlja koje najviše upućuje investicije ka Evropi je SAD sa 1.193 SDI projekta, kojima je stvoreno 58.437 radnih mesta. Samo u oblasti finansija i poslovanja, investitori iz SAD su stvorili 558 projekata i 22.425 radnih mesta.

Azija se sve više uključuje u investiranje u Evropi sa 735 SDI projekata, odnosno 13 odsto više u 2015. godini, i sa 37.215 otvorenih radnih mesta. Kina je najveći azijski investitor sa 238 projekata (porast od 2,0 odsto) i sa 8.917 otvorenih radnih mesta. Investicije Indije su takođe vredne pažnje sa 126 projekata u Evropi, što je za 37 odsto više nego prethodne godine. Indija se nalazi među tri najveća ne-evropska investitora u oblasti poslovanja i finansija sa 55 projekata, odnosno sa povećanjem od 22 odsto.

Prema istraživanju EY, interesovanje za proizvodnju u Evropi ne jenjava, s obzirom na to da je 49 odsto projekata iz oblasti proizvodnje, kao i 62 odsto otvorenih radnih mesta baš u okviru ove industrijske grane. Najveći uticaj na rast SDI aktivnosti u proizvodnoj industriji imale su Poljska (117 projekata, rast od 34 odsto), Turska (105 projekata, rast od 52 odsto), Mađarska (69 projekata, rast od 103 odsto), Srbija (51 projekat, rast od 76 odsto) i Rumunija (51 projekat, rast od 21odsto). Automobilska industrija je zabeležila rast proizvodnje u Mađarskoj i Poljskoj, dok je u Turskoj, Srbiji i Rumuniji dominantna mašinska industrija i proizvodnja opreme, navodi se u izveštaju kompanije EY.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *