Iz budžeta 2,7 miliona evra za razvoj inovacija

Iz budžeta 2,7 miliona evra za razvoj inovacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas u Boru da će iz budžeta Srbije biti opredeljeno 2,7 miliona evra za razvoj inovacija.

Popović je na konferenciji za novinare kazao da je u Bor došao da bi motivisao i pozvao sve inovativne kompanije da se prijave na konkurs na kojem će Vlada Srbije dodeliti ta sredstva.

On je istakao da konkurs koji je raspisan u junu, traje do 1. septembra, a da ga je raspisao Fond za inovacionu delatnost.
– Kompanije mogu da apliciraju za dva programa. Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 80.000 evra za razvoj inovacija. Drugi program je namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koja mogu da konkurišu za sredstva u visini do 300.000 evra – naveo je Popović.

On je istakao da Vlada Srbije prepoznaje inovacije i razvoj visokih tehnologija kao jedne od ključnih konkurentskih prednosti Srbije u budućnosti.

– Imamo talentovane mlade inženjere i naučnike. Želimo da im pomognemo da razviju svoje inovativne start-ap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu – rekao je Popović.

On je ocenio da domaća privreda, zasnovana na inovativnom preduzetništvu i informacionom tehnologijama, vodi Srbiju u budućnost.

– To je proizvodnja koja je namenjena izvozu, koja donosi nova radna mesta i obezbeđuje ostanak mladih u Srbiji – naveo je on.

Kaže da podrška Vlade Srbije nije namenjena samo ljudima u velikim gradskim centrima u Srbiji, dodajući da će se nastaviti sa promocijom konkursa širom Srbije i pozivanjem kompanija da se u što većem broju prijave za ta sredstva.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *