Iz godine u godinu sve je više turskih firmi u Srbiji, a najviše u ove tri opštine

Iz godine u godinu sve je više turskih firmi u Srbiji, a najviše u ove tri opštine

U Srbiji je registrovano 645 turskih privrednih subjekata, odnosno toliko je firmi koje imaju većinskog turskog (su)vlasnika ili zastupnika iz Turske.

Od tog broja, aktivno ih je 490 (76 odsto) dok je ostatak (24 odsto) obrisano iz registra ili su u procesu likvidacije i stečaja. Ovo je deo analize kompanije CUBE Team koja posluje u sektoru poslovnih informacija.

Najviše trgovina na veliko

Kada je delatnost aktivnih turskih firmi u Srbiji u pitanju, najviše ih se bavi šifrom delatnosti „Nespecijalizovana trgovina na veliko“ – 17 odsto. Slede „Trgovina na veliko tekstilom“ – sedam odsto, koliko ima i  „Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta“. Šifrom delatnosti „Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem“ bavi se 25 turskih firmi u Srbiji, što je oko pet odsto.

Pod šiframa delatnosti „Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada“, „Proizvodnja ostale odeće“, „Trgovina na malo odećom u specijalizovanim prodavnicama“ i „Trgovina na veliko obućom i odećom“  bavi se podjednaki procenat firmi iz Turske koje posluju u Srbiji – oko tri odsto. Međutim, najveći procenat turskih kompanija spadaju u ostalo (njih 48 odsto ukupno – 235 firmi) ali imaju udeo manji od dva odsto svih firmi iz Turske koje posluju u Srbiji. To znači da su kompanije iz Turske vrlo diverzifikovane kada su u pitanju njihove delatnosti u Srbiji, to jest da se bave vrlo širokim spektrom oblasti.

Ima i četiri ortačka društva

Po obliku organizacije, najviše aktivnih turskih privrednih subjekata u Srbiji je u formi doo (88 odsto). Preduzetnika je 11 odsto. Ipak, kod nas postoje i četiri ortačka društva, tri predstavništva stranog pravnog lica i jedna ogranak stranog pravnog lica iz ove zemlje.

Novi Beograd, Zemun i Stari Grad su opštine u kojima je najveći procenat učešća svih turskih privrednih subjekata u Srbiji. U Zemunu je 61 (12 odsto), na Novom Beogradu i Starom Gradu po 54 i 52 (po 11 odsto). Slede Novi Pazar (40 firmi) i Novi Sad sa 35 turskih kompanija. Ostale opštine imaju manje turskih kompanija – Savski Venac i Čukarica po pet odsto svih turskih pravnih lica u Srbiji, Zvezdara sa četiri odsto i Pančevo i Vračar sa po tri odsto.

Raste broj novoosnovanih firmi

Broj osnovanih firmi sa većinskim vlasnicima iz Turske u Srbiji iz godine u godinu raste. Dok je 2007. osnovano 30, prošle godine je počelo sa radom 125 firmi iz Turske, što je ujedno i rekord u poslednjih 10 godina kada su kompanije iz ove zemlje u pitanju. Ove godine je osnovano 107, što nije konačan broj jer godina još uvek traje. Kada je reč o ugašenim turskim kompanijama u Srbiji, najviše ih je zatvoreno 2011. (24 firmi), dok je taj broj prošle godine iznosio 12.

Po osnivačkom kapitalu turskih firmi u Srbiji, najviše je onih sa osnivačkim kapitalom do 1.000 evra (434 kompanije), 19 firmi imaju osnivački kapital između hiljadu i 10 hiljada evra, dok je onih sa osnivačkim kapitalom većim od 10 hiljada evra ukupno 37. Ukupan osnivački kapital svih turskih kompanija u Srbiji iznosi oko 12,7 miliona evra.

Top pet turskih firmi po osnivačkom kapitalu

 1. Beko Balkans doo Beograd-Novi Beograd,
 • Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo
 • 293.000 dinara
 1. Teklas Automotive Vladičin Han
 • Proizvodnja ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila
 • 863.000 dinara
 1. Preduzeće za trgovinu proizvodnju i usluge I.N.C. Ekol export-import doo Beograd
 • Trgovina na veliko nameštajem, tepisima i opremom za osvetljenje
 • 907.000 dinara
 1. Fiset International d.o.o. Paraćin
 • Ponovna upotreba razvrstanih materijala
 • 509.000
 1. Društvo za marketing i usluge Apex solution technology doo Beograd (Vračar)
 • Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju
 • 69.012.000

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *