Iz Hrvatske uvozimo najviše živih svinja

Iz Hrvatske uvozimo najviše živih svinja

Zbog izuzetno visoke cene žive stoke, naša zemlja ove godine uvezla je duplo više prasadi nego prošle. Iz inostranstva 30 odsto više svinjetine. Potpisani ugovori za izvoz govedine u Kinu i Tursku.

Srbija je za prvih sedam meseci ove godine uvezla duplo više živih svinja nego u 2016. godini. Samo od januara do jula, u našu zemlju, ušlo je, prema podacima Privredne komore Srbije 24.244 praseta, u vrednosti od 1,3 miliona evra. Životinje su pristigle iz Hrvatske, Mađarske, Nemačke i Holandije. Razlog povećanog uvoza „krije“ se u visokoj ceni živih svinja. Uz to, za 30 odsto skočio je i uvoz svinjskog mesa, iz istih razloga.

– Bio je povećan uvoz prasadi iz Mađarske i Hrvatske, sigurno duplo više nego prošle godine – ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda u PKS. – Imamo i povećan uvoz svinjskog mesa, za otprilike 30 odsto nego prošle godine, a to sve zbog visoke cene živih svinja kod nas. Za razliku od svinjetine, uvoz govedine je sličan kao i u 2016. a to su neke male količine, uglavnom teletine iz Holandije i Austrije.

Prema podacima PKS, za prvih sedam meseci ove godine, uvezli smo svežeg i smrznutog goveđeg mesa oko 600 tona, u vrednosti od 2,3 miliona evra. Svinjskog mesa, svežeg, rashlađenog i smrznutog oko 13.500 tona, u vrednosti od 31,5 miliona evra. Svinjsko meso stiglo je iz Španije, Nemačke, Holandije, Danske i Mađarske.

I dok smo govedinu ove godine uvozili, nijedna šnicla nije izašla iz naše zemlje. Inače, ove godine potpisani su i veliki sporazumi za izvoz goveđeg mesa u Kinu i Tursku, ali to je, smatraju stručnjaci, tek početak. Za izvoz su potrebne količine, kvalitet i kontinuitet. Za razliku od goveđeg mesa, Srbija je prodala živa goveda, i to Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ali i Libanu.

– Kada se govori o izvozu goveđeg mesa, potpisani su sertifikati, ali to je samo prvi uslov, za ovaj posao potrebno je mnogo toga – objašnjava Budimović. – Od količine do organizacije prevoza. Ove godine, međutim, izvezli smo mnogo više živih životinja nego u 2016. godini. U Liban, BiH i Crnu Goru izvezli smo 13.559 goveda.

Izvozimo u Rusiju 

Od početka godine Srbija je, prema podacima PKS, izvezla 5.200 tona svežeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog mesa. Sva svinjetina završila je na ruskom tržištu. Uz to, mleka i mlečnih proizvoda prodali smo u količini od 7.900 tona, u zemlje CEFTA. Tamo je otišlo i 8.910 tona kiselomlečnih proizvoda.

– Izvezli smo u Rusiju, Hrvatsku, Sloveniju i zemlje CEFTA 7.000 tona polutvrdog sira – govori Budimović.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *