“Iz slobodnih zona 20 odsto izvoza Srbije

“Iz slobodnih zona 20 odsto izvoza Srbije

Tokom 2015. godine, proizvodnja u više od 200 kompanija u 14 slobodnih zona, činila je 20 odsto izvoza Srbije.

Direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Milan Ristić naveo je da je u 2014. godini izvoz kompanija u slobodnim zonama iznosio više od dve milijarde evra, dok je promet bio pet milijardi evra.

Prema njegovim rečima, iako još nema podataka za 2015. godinu jer su zone dužne da do kraja marta podnesu izveštaj o poslovanju za prethodnu godinu, “cifre su više nego 2014. godine što znači da zone pokazuju rezulatate”.

“Mi se trudimo da te kompanije zadržimo kod nas, pružamo im sve moguće usluge da im olakšamo rad u Srbiji i da im omogućimo da prevazidju probleme na koje nailaze i u proizvodnji i u radu sa državnom administracijom”, kazao je Ristić.

Prema podacima iz 2014. godine, u slobodnim zonama u Srbiji radilo je oko 19.000 ljudi a taj broj se stalno povećava.

“Mislim da je to perspektiva i da moramo da iskoristimo šansu da, do ulaska u EU, kroz pogodnosti koje dajemo korisnicima, privučemo što više kompanija”, kazao je direktor.

Ristić je dodao da je ideja da se dovede što više malih i srednjih preduzeća ne samo u slobodnim zonama već i u celoj Srbiji.

“Kod velikih kompanija, duži je proces uspostavljanja proizvodnje i sve duže traje. Sa malim kompanijama se lako postignu dogovori i proizvodnja brže krene. Mnogo je stabilnije da imamo male kompanije jer se svaki potez na svetskom tržištu mnogo više oseća u velikim kompanijama gde može doći i do otpuštanja radnika i smanjenja proizvodnje”, rekao je Ristić.

Kako je ocenio, Srbiji je dovoljno 14 slobodnih zona koje trenutno postoje.

“U EU najviše slobodnih zona ima u Hrvatskoj, 16 i u Poljskoj 14. Slobodne zone u Srbiji su dobro rasporedjene, od Subotice na severu do Pirota i Vranja na jugu. Investitori mogu da biraju lokaciju, šta im najviše odgovara shodno izvozu jer su svi korisnici slobodnih zona uglavnom orijentisani na izvoz”, istakao je Ristić.

U Slobodnoj zoni u Svilajncu posluje japanska kompanija Panasonik sa 390 zaposlenih, kao i fabrika “Tri-stan Fresh Produce” koja se bavi preradom povrća a uskoro će početi sa radom i švajcarska kompanija “PM Tehnik” koja se bavi proizvodnjom i obradom delova za železnicu.

 

Izvor:Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *