Izmene u Zakonu o hipoteci – Klijenti mogu da tuže banku za oduzet stan

Izmene u Zakonu o hipoteci – Klijenti mogu da tuže banku za oduzet stan

Najnovije izmene Zakona o hipoteci, usvojene posle primedbe Ustavnog suda, omogućuju građanima da se žale sudu jer im je banka oduzela stan zbog kašnjenja u otplati kredita.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o hipoteci početkom jula ove godine. Međutim, kako saznaje „Blic“, Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila nove izmene tog akta nakon primedbe Ustavnog suda.

Taj vrhovni organ naložio je, naime, da se odbaci odredba zakona po kojoj građani nemaju pravo da tuže banku jer im je oduzela stan vansudskim putem. Tako je najnovijim izmenama Zakona o hipoteci definisano da banka klijentima može vansudskim putem oduzeti stan zbog kašnjenja u otplati kredita, ali klijent zbog toga ima pravo da je tuži i, ukoliko dobije spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana.

Nova pravila odnose se na sve građane koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže. U bankama kažu da će na udaru biti građani koji ne otplaćuju kredit duže od tri meseca, a procena je da je takvih najmanje 3.000.

Oduzeti stanovi jeftiniji

Bankari kažu da će zbog novih propisa teže prodavati, pa samim tim i oduzimati stanove.

– Pitanje je kome možemo prodati stan koji je predmet sudskog spora – kažu u jednoj banci. Oduzeti stanovi, inače, jeftiniji su nego na tržištu. Ako banka stan proceni na 100.000 evra, njegova početna cena na prvoj aukciji biće 60.000 evra, a na drugoj 33.000 evra.

– Klijenta zovemo na razgovor već ako ne plati jednu ratu. Neke banke ne reaguju ukoliko se sa otplatom kasni i dva meseca, ali kašnjenje od tri ili četiri meseca signal je za oduzimanje nekretnine – kažu u jednoj banci.

U Srbiji je 21.000 građana uzela kredit u švajcarcima, a 75.000 u evrima. Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja „Efektiva“, procenjuje da danas mnogo više građana kasni sa otplatom nego 2013.

– Švajcarac je samo u jednom danu skočio za 20 odsto. Kurs evra je takođe bio turbulentan, jedan evro je početkom 2013. vredeo 112 dinara, a danas vredi 120 – kaže Gavrilović.

U februaru 2013. oko 1,6 odsto građana nije redovno otplaćivalo stambene kredite duže od dva meseca. Tada je 3.938 porodica dugovalo preko 5,6 milijardi dinara.

Izvor: www.blic.rs

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *