Izvesno da će biti povećanja plata i penzija; Srbija jedna od najatraktivnijih zemalja za investicije

Izvesno da će biti povećanja plata i penzija; Srbija jedna od najatraktivnijih zemalja za investicije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je 5. septembra 2017. godine da je izvesno da će biti povećanja plata i penzija, i da se trenutno pažljivo računa koliko će to povećanje iznositi.

„Izvesno je da će povećanja primanja biti. Mi sad pažljivo računamo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, i da to ostane u gabaritima učešća u BDP-u kao što je bilo planirano, i da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme“, izjavio je Vujović gostujući na RTS-u.

Dodao je da je moguće da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć do kraja godine.

Na pitanje da li bi novac iz suficita mogao da se potroši na kapitalne projekte, Vujović je rekao da sredstva nisu ograničenje, već sposobnost preduzeća koja izvode radove da to potroše.

„Ove godine pokrećemo niz dopunskih kapitalnih projekata gde ce se brže i lakše trositi sredstva, koji treba da podsticu rast i na kraci i na srednji rok, gde pripremaju uslove za brzi rast u buducnosti kao sto su projekti podizanja kvalifikacija, podsticanja digitalne ekonomije, spisak projekata kojima pokusavamo da podignemo osnovu za brzi rast u buducnosti“, rekao je Vujović.

Ministar je naveo da će rast realnog i nominalnog BDP-a do kraja godine biti u okviru onoga sto možemo da podnesemo, odnosno neće biti potrebe za revizijom bilo koje budžetske veličine.

„Realan rast je bio projektovan na tri odsto, a mi očekujemo da bude iznad dva odsto. Očekujem da ce nominalni rast biti koliko je planirano, posto imamo malo veći rast cena. Očekujemo da ce svi agregati biti na nivou koji je projektovan i da nećemo morati zbog toga da korigujemo nijednu stavku u budžetu“, rekao je Vujović.

Kako je dodao, mnogo se govori o usporavanju rasta u ovoj godini, što je rezultat negativnih i nepredvidljivih uticaja u poljoprivredi i delom energetici.

„Dobra vest je sto ce to sledeće godine biti kompenzovano, očekujemo da bude natposečan rast poljoprivrede, kao sto je bio i prethodne godine, posebno imajući u vidu mere koje se preduzimaju“, rekao je Vujović.

Vujovića je uredništvo „Mobal marketa“, zvanične publikacije koju izdaju MMF i Svetska banka, izabralo za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu, navodeći da je u prethodne tri godine svojim radom učinio izuzetan doprinos kako bi Srbija izašla iz recesije na put ka održivom ekonomskom rastu.

„U savremenom svetu cak i nagrade koje su individualne, rezultat su timskog rada. Da nije bilo mandata koji su birači dali vladi koja je izabrana 2014, da vlada na celu s Aleksandrom Vučićem nije prihvatila i stvorila da se politički program definiše i sprovede, ne bi ni bilo sansa da ga sprovedemo.

Mi smo iskoristili priliku, definisali dobar program i, sto je najvažnije, istrajali u njegovom sprovođenju. Mnoge prilike ranije nisu bile iskorišcene. Žrtve koje su podnete dale su svoj rezultat, a ovde se ocenjuje rezultat. Bilo je mnogo programa koji su dobro definisani ali se odustalo u prvoj, drugoj godini, otišlo se u stranu i oni su propali“, rekao je ministar.

Vujović je rekao da je moralo da se štedi, jer kada je preuzeo kormilo u Ministarstvu finansija kao vršilac dužnosti u julu 2014, bilo je projektovano da ce nestati para za finansiranje budžeta za 78 dana.

„Mi se nalazimo sada u vrlo povoljnijoj poziciji, imamo 120 milijardi iznad plana, imamo suficit posle osam meseci, skoro u svim mesecima smo imali suficit, sto su neverovatno dobri rezultati“, istakao je Vujović.

Vujović: Srbija među najatraktivnijim mestima za investicije

Savet stranih investitora (FIC) proslavio je 5. septembra 2017. godine u Belom dvoru 15 godina poslovanja u Srbiji, a ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je Srbija danas jedno od najatraktivnijih mesta za investicije na Zapadnom Balkanu i šire.

„Srbija je posle tri godine reformi jedno od najatraktivnijih mesta za investicije, ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire“, naglasio je Vujović u obraćanju.

On je podsetio da je Srbija ranije bila nadomak fiskalnog bankrota, a da je upkos tome u prvih osam meseci ove godine ostvareno više od 60 milijardi dinara suficita.

„Milijardu evra smo ispred plana“, naveo je Vujović. On je kazao da se rast ostvaruje kroz investicije i rast izvoza i da Srbija nije veliko, ali jeste rastuće tržište. „Možemo da ponudimo integraciju sa svim zemljama Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces“.

Vujović je rekao da smo u 2015. godini imali 1,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, aprošle godine više od dve milijarde.

„Očekujemo da će ova godina biti na tom nivou ili još bolja“. Kako kaže, najavljeno je 77 novih grinfild projkata, a Srbija je 12 puta više privukla grinfild investicija nego sto se moglo očekivati prema njenim mogućnostim, prema Fajnenšel tajmsu.

Kako kaže, prošle godine je otvoreno oko 16.400 novih radnih mesta.

Vujović ističe da Srbija nastavlja da poboljšava investicionu klimu i podsetio da smo sada na 47. mestu na Duing biznis listi Svetske banke, što je za čak 44. mesta bolje nego pre dve godine.

„Za samo sedam dana se registruje biznis u Srbiji, što je veliki pomak, ranije je bilo 12 dana“, kazao je on i dodao da imamo kvafikovanu i jeftinu radnu snagu. Podsetio je da je nezaposlenost smanjena u prethodnim godinama sa 25,9 na 11,8 odsto.

„Zahavalni smo stranim investitorima što ulažu u našu zemlju“, poručio je Vujović.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova je rekla da i dalje može da oseti strast koja je postojala pre 15 godina kada je osnovan FIC.

„Evo 15 godina i njegovi ciljevi da se bori za otvoreno tržište i jednaka pravila na tržišta, ponosna sam jer smo ostali posvećeni istim ciljevima i misiji“. FIC je u tome uspeo, istakla je Mihajlolva.

Ona je dodala da FIC stalno raste po broju članova i kada je reč o ekspertizi, ostao je i nezavisan.

Savet je, kako kaže, ostao posvećen načelima jednakosti, transpretnosti i zaštiti konkurentnosti.

„Naše članice su pokretačka snaga rasta srpske ekonomije i novog zapošljavnaje. Ostali smo posvećeni korporativnim standardima i novim tehnologijama“, navela je Mihajlova.

Ona kaže da je Bela knjiga postala prepoznatljiv brend FIC-a i da nije namera FIC-a samo da kritikuje već i da odaje priznanje određenim dostignućima.

Mihajlova je najavila da će FIC 8. novembra predstaviti 15. izdanje Bele knjige. Kako je rečeno na svečanosti, FIC je došao u Srbiji 2002. godine kada je još bila Jugoslavija, što je bila razorena zemlja, koja je zavisila od strane pomoći, građani su bili prevareni…

Sada više od 94.000 ljudi u Srbiji zapošljavaju članice FIC-a.

Svečanosti su prisustvovali i ministar za rad Zoran Đorđević, ambasador Velike Britanije Denis Kif, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević i druge javne ličnosti.

Tokom svog delovanja Savet je uspeo da stvori povoljniju klimu za poslovanje kako stranih tako i domaćih investitora kroz konstruktivni dijalog sa predstavnicima države i drugim zainteresovanim stranama. 

Vujović: ovogodišnji rast bdp-a iznad 2,0 procenta

Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je očekivanje da će realni rast BDP-a Srbije u ovoj godini biti iznad 2,0 procenta, i da neće biti potrebno vršiti reviziju bilo kojih budžetskih stavki.

Podsećajući da je realni rast bio projektovan na 3,0 procenta, Vujović je gostujući na RTS-u rekao:

„Mi očekujemo da će biti iznad 2,0 odsto. Ja lično očekujem da će nominalni rast biti onoliko koliko je planirano, pošto imamo nešto malo veći rast cena“.

Kako je dodao, mnogo se govori o usporavanju rasta u ovoj godini, što je rezultat negativnih i nepredvidljivih uticaja u poljoprivredi i delom energetici.

„Verujem da će realni i nominalni rast BDP-a biti u okviru onoga što možemo da podnesemo“, rekao je Vujović.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *