Izvori finansiranja skupi i teško dostupni za preduzetnice

Izvori finansiranja skupi i teško dostupni za preduzetnice

Biznis koji vode žene u Srbiji spada u grupu mikro preduzeća za koja su finansijske usluge najmanje razvijene, kratkoročne i skupe, a samo 13 odsto žena ima u vlasništvu nekretninu, što je neophodno kao garancija prilikom uzimanja kredita od banaka, pokazalo je istrazivanje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Prema tom istraživanju, potrebni su namenski krediti za mikro preduzetnice sa nižim kamatama i dužim periodom otplate, prilagođeni imovinskom situaciji preduzetnica koje uglavnom nemaju vlasništvo nad imovinom koju bi stavile pod hipoteku.

Nedostaje pomoć i u pristupu globalnom finansijskom tržištu, tako da je posredovanje u razgovorima sa različitim fondovima za podršku preduzetništvu, sa ciljem da im se predoče prednosti i potencijali koje nosi ulaganje u ženske biznise, jedan od ključnih ciljeva tog Udruženja.

Istraživanje Udruženja poslovnih žena Srbije pokazalo je da usled nedostatka povoljnih izvora finansiranja, mikro biznisi ostaju mali, a sve snage preduzetnica usmerene su na preživljavanje, uz nisku dodatnu vrednost.

Zbog toga se ostaje u začaranom krugu velikih ličnih investicija, mnogo rada, malih zarada i izostanka akumulacije kapitala, tako da to, dugoročno, može dovesti do gašenja ženskih biznisa i trošenja ženskih resursa.

Udruženje poslovnih žena Srbije smatra da je zato neophodno da se podstakne njihov rast koji ima širi društveni značaj i veliki potencijal.

Na konferenciji udruženja žena preduzetnica iz regiona, koja je održana protekle nedelje, Udruženje poslovnih žena Srbije je iznesen je podatak da je, procentualno u preduzetništvu najmanje žena mlađih od 29 godina.

Inicijativa učesnica konferencije je bila da se mlade, obrazovane, kreativne žene koje su pune pokretačke energije, ohrabre i podrže u opredeljenju za samostalno vođenje biznisa, jer je istraživanjem ustanovljeno da je samo 25 odsto preduzetnica prošlo obuku za početnike u biznisu, pre nego što je ušlo u preduzetničke vode.

Ova činjenica je učvrstila rešenost udruženja iz regiona da je neophodno nastaviti sa besplatnim radionicama, treninzima i obukama koje se već organizuju, jer potencijalne i postojeće preduzetnice mogu steći nova znanja i prepoznati prilike, a na skupu u Beogradu dogovoreno je i regionalno umrežavanje asocijacija žena u biznisu.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *