Izvoz hemijskih proizvoda veći od dve milijarde dolara

Izvoz hemijskih proizvoda veći od dve milijarde dolara

Srbija je prošle godine izvezla hemikalije i hemijske proizvode u vrednosti od 2,14 milijarde dolara, od čega je tri četvrtine otišlo na tržište EU, a u Evropskoj agenciji za hemikalije kažu da je naša zemlja dosta napredovala u haromizaciji propisa sa EU zakonodavstvom.

Sekretar Udruženja za hemiju PKS Dragan Stevanović je rekao Tanjugu da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, ima veliki zajednički interes sa EC HA, s obzirom da je pored velikog izvoza u zemlje EU Srbija, takođe, uvezla u 2016. godini te proizvode u vrednosti od 3,38 milijardi dolara.

„Takođe, oko tri četvrtine tih proizvoda je iz razmene sa zemljama EU“, rekao je Stevanović povodom posete direktora Evropske agencije za hemikalije Gerta Dancet.

Stevanović je naglasio da postoji veliki interesi za zajedničko učestvovanje u evropskim programima i projektima.

On je rekao da se Dancet upoznao sa nacionalnim kapacitetima, kao i kapacitetima PKS i da je na osnovu toga predloženo nekoliko zajedničkih projekata na obostranu korist.

„Na primer, projekat za materije i supstance koje zabrinjavaju, koje su kancerogene i mutagene i izazivaju negativne posledice na reproduktivne organe. I pored sveobuhvatnosti regulative EU oni nisu uspeli da spreče ulazak proizvoda sa tim supstacama iz država koje nisu u EU“, naveo je Stevanović.

On je istakao da je EU predvidela za cirkularnu ekonomiju (koja integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom) više od šest milijardi evra.

„Zato smo ponudili pomoć, da našim kapacitetima uspemo da ograničimo prodor proizvoda sa tim supstancama na njihovo tržište. Mi bi imali velike koristi, jačali bi naši kapaciteti, a i očistili bismo naše tržište od proizvoda sa tim materijama. Da ne postanemo deponija ovih sutpstanci“, naglasio je Stevanović.

Dancet je rekao Tanjugu da Srbija stalno napreduje u harmonizaciji legislative sa evopskom i da ta agencija radi zajedno sa Vladom Srbije na pripremama za ulazak u EU.

Na tome se radi od 2011. godine i do sada su napravljeni značajni iskoraci, dodao je Dancet.

„Vidimo stalni progres“, naglasio je on ističući da je Srbija već mnogo toga postigla, na primer uspostavila registar za hemikalije, uvela licence i slično.

On je dodao da je sve to dobra baza za hemijsku industriju Srbije, ali da posao još nije završe.

Dancet kaže da treba primeni odgovarajuće priopise za proizvode sa biocidima koji su usklađeni sa EU i da će EC HA pomoći Srbiji da izgradi potrebne kapacitete.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *