Izvršiteljima još veća ovlašćenja

Izvršiteljima još veća ovlašćenja

Izvršitelji koji građanima zbog neplaćenih dugova uveliko blokiraju plate i penzije, uskoro će moći da imaju uvid i u štedne i sve ostale račune dužnika u bankama. Ovo je do sada bilo otežano, jer nijedna banka zbog čuvanja poslovne tajne nije smela da oda informaciju o računima svojih klijenata. Međutim, kada od oktobra zaživi Jedinstveni registar računa fizičkih lica pri Narodnoj banci Srbije, izvršitelji će, kao nadležan javno-pravni organ, moći od NBS da dobiju spisak svih računa koje konkretni dužnik ima, pišu Novosti.

Doduše, i dalje neće znati sa koliko novca dužnik raspolaže, ali mu neće biti problem da sprovede prinudnu naplatu sa svih njegovih računa u konkretnim bankama.

I do sada su pojedini izvršitelji umeli sitnim koruptivnim radnjama da dođu do informacije da dužnik u određenoj banci poseduje račun. Međutim, banka je mogla da blokira sredstva klijenta samo ako joj izvršitelj dostavi sudski nalog, objašnjava za Novosti pravnik koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da su to, ipak, bile retke situacije.

Kada od 1. oktobra počne primena Zakona o platnim uslugama, koja podrazumeva formiranje i novog objedinjenog elektronskog registra računa građana, izršiteljima će posao biti znatno olakšan. Imaće pravo da dugove namiruju čak i od oročene štednje.

Naravno, štednja je u bankama zaštićena za sve vreme oročenja. Međutim, čim period oročenja prođe, izvršitelj će moći da se namiri od tog novca, objašnjava sagovornik Novosti.

Jedinstveni registar računa fizičkih lica neće sadržati podatke o stanju i promenama na računu. Ali će sadržati spisak svih tekućih, štednih i drugih računa u svim bankama, datum otvaranja računa, adresu prebivališta građana, jedinstveni matični broj građana ili broj pasoša za strance.

Prema navodima iz NBS, ovaj registar vodiće se pri odeljenju prinudne naplate NBS. I, za razliku od podataka iz jedinstvenog registra preduzeća i preduzetnika, koji su javni, informacije o građanima i potrošačima neće biti javno dostupne, a moći će da ih dobiju, na osnovu pisanog zahteva, MUP, sudovi, tužilaštva, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca i pomenuti izvršitelji.

Lični stečaj

Formiranje jedinstvenog registra računa građana u perspektivi ima još jedan značaj – Srbija se, sporazumom sa MMF, obavezala da će uvesti lični stečaj građana, za šta je neophodno postojanje upravo ovakve zbirne evidencije. Sudeći prema akcionom planu koji je država usvojila za rešavanje problematičnih kredita, instituciju ličnog stečaja trebalo bi da dobijemo do kraja iduće godine.

*Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *