Jačanje privrednih veza imeđu Srbije i Mađarske

Jačanje privrednih veza imeđu Srbije i Mađarske

Na Novosadskom sajmu je, u okviru vojvođansko-mađarskog poslovnog foruma, potpisan trojni ugovor o saradnji između Privredne komore Vojvodine, Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore i Mađarsko-srpskog poslovnog saveta. 

Pomoćnica ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petra Pana ukazala je na rekordne pokazatelje u ekonomskoj razmeni dve zemlje, i istakla da su tome presudno doprineli veoma dobri odnosi između dve zemlje. 

Budućnost jačanja privrednih odnosa između Mađarske i Srbije je u inteziviranju saradnje u oblasti poljoprivrede, poput zajedničke proizvodnje poljoprivrednih mašina i inovativnih agrarnih tehnologija, istakla je Pana.  

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor govoreći o dobrim susedskim, prijateljskim i privrednim odnosima Srbije i Mađarske, ocenio je da su dve zemlje u prethodnom periodu dosta toga učinile da bi danas privredni i politički ambijent izgledao tako.  

Potpisivanje ovog ugovora predstavlja institucionalni okvir za jačanje privrednih veza i mađarski privrednici imaju veliki interes da nastupe na ovom prostoru u još većoj meri, rekao je Pastor.      

On je dodao da je Srbija politički veoma stabilna zemlja koja svakim danom sve više jača svoj međunarodni ugled i ozbiljnim koracima se približava Evropskoj uniji. 

U tom procesu Srbija radi i na usaglašavanju zakonodavstva što dovodi do stvaranja povoljnog privrednog ambijenta, kazao je Pastor i dodao da Srbija ima specifične odnose sa tržištem trećih zemalja što je njena, kako je ocenio, komparativna prednost, te da Skupština AP Vojvodine i Pokrajinska vlada ulažu velike napore u privredni oporavak Vojvodine. 

 

Milićević: Snažna podrška mađarskim privrednicima

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je značajnu ulogu mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i srpske u Mađarskoj na uspostavljanju dobrih odnosa između dve zemlje. On je pozvao mađarske privrednike da slobodan kapital ulažu na teritoriji Vojvodine poručivši im da će Pokrajinska vlada, kao i novoformirana Razvojna agencija Vojvodine, pružiti snažnu podršku njihovom poslovanju. 

Robna razmena između dve zemlje iznosi 488 miliona dolara što predstavlja nešto više od šest odsto u odnosu na prethodne godine, rekao je Milićević.
Od toga, kako je naveo Milićević, a navedeno je u saopštenju, 275 miliona dolara čini izvoz preduzeća iz Vojvodine u Mađarsku i on je u porastu skoro za četvrtinu. 

Prema njegovim rečima, to su veoma značajni pokazatelji koji govore o tome da je saradnja na visokom nivou, ali da tu ne smemo stati.

Moramo dati jedan dodatni zamah i podsticaj toj saradnji. Srbija je dobro mesto za ulaganje i mi smo u Vojvodini osnovali Razvojnu agenciju koja će dodatno podsticati investicije. To je nov instrument u privlačenju i domaćih i stranih investicija i verujem da će u doglednom periodu i to dati dodatne rezultat, rekao je Milićević, a navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.
Izvor: Tanjug 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *