Janmaat: Srbiji 205 miliona evra

Janmaat: Srbiji 205 miliona evra

Srbija će u ovoj godini imati na raspolaganju 205 miliona evra iz evropskih fondova, kaže šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske komisije u Srbiji Freek Janmaat.

Janmaat: Srbiji 205 miliona evra

Rejting agencija Standard & Poors zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB minus, ali je popravila sa „negativnih“ na „stabilne“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga.

Očekuju da se ubrza rast i priliv insvesticija, uz ocenu da je ključno da se nastavi sprovođenje reformi, kaže Janmaat u intervjuu za RTS i naglašava da možemo da računamo na savetodavnu pomoć, ali i da ćemo imati na raspolaganje u ovoj godini 205 miliona evra iz evropskih fondova.

Janmaat je rekao da su ta sredstva namenjena za unutrašnje poslove, obrazovanje, energetiku i poljoprivredu. „Ove godine napori će biti usmereni u pravcu unutrašnjih poslova, obrazovanju, energetici i poljoprivredi“, rekao je Janmaat.

Na pitanje koliko bi poglavlja u pregovorima Srbije i EU ove godine moglo da bude otvoreno, on je rekao da je „pre svega dobro“ to što su prva dva poglavlja otvorena prošle godine.

„Mislim da ako Srbija uspe da otvori još poglavlja ove godine, to bi bio veliki uspeh. Da, poglavlja 23 i 24 poglavlja su koja bismo želeli da budu otvorena u ovoj godini. Možda pored toga možemo da imamo u vidu i neka tehnička poglavlja“, kazao je Janmat.

On je ocenio i da je bitno da se u ovoj godini završi privatizacija javnih preduzeća kao što je vlada najavila.

*Izvor: RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *