Jedan odsto sive zone kao 100 miliona evra

Jedan odsto sive zone kao 100 miliona evra

Siva ekonomija nanosi veliku štetu državi i Vlada Srbije odlučna je da procenat njenog učešća u BDP-u smanji sa sadašnjih 30 odsto na 26,5 odsto do 2020. godine.

Aleksandar Ružević iz NALED-a je kazao da jedan odsto suzbijene sive ekonomije donosi 100 miliona evra za građane. On je naveo i da je od 80 milijardi dinara dodatnih prihoda u buyetu polovina bila rezultat suzbijanja sive ekonomije.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić je, nakon prve sednice Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, rekla da naša zemlje ima Nacionalni plan za borbu protiv sive ekonomije, koja je ogroman problem, kao i da se sada preduzimaju konkretne aktivnosti.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije proglasila 2017. i 2018. za Godine borbe protiv sive ekonomije u okviru Nacionalnog programa, i zahvalila privrednicima iz Saveza za fer konkurenciju i NALED-u što će podržati tu kampanju.Ana Brnabić je dodala da je veoma važno da se građani edukuju zašto je potrebno da uzimaju fiskalne račune, i najavila da će početkom naredne godine biti pokrenuta nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa.

– Jedino kada uzmete fiskalne račune obezbeđujete da se 20 odsto usluga koje ste platili vama vrati kroz buyet – kazala je ona.Ministarka je navela da su neke od ključnih stvari puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o radu, unapređenje funkcionisanja Ministarstva finansija i Poreske uprave, kao i donošenje zakona o taksama i naknadama, odnosno borba protiv parafiskalnih nameta.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić je kazao da podržavaju borbu države protiv sive ekonomije jer je to jedno od najvažnijih pitanja za svakog investitora, dodajući da nelojalna konkurencija guši privredu.On je kazao da je ideja o nagradnoj igri s fiskalnim računima dobra i da je potebno istrajati u punoj implementaciji Nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Kako kaže, jedna od najvažnijih tema je reforma sistema parafiskalnih nameta, kojih ima više od 250, od kojih veliki broj treba ukinuti. Pitić je naglasio da, takođe, treba uvesti javni registar taksi i nameta.– U Vladi Srbije postoje ljudi koji to razumeju i partneri su privrednicima u toj priči – naglasio je Pitić. – Verujem da ćemo u ove dve godine napraviti ozbiljne pomake.

Prethodne vlade, po njegovim rečima, do sada nisu imale u fokusu reforme Poreske uprave niti fiskalnu konsolidaciju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *