Kad Nemci kažu „kupujmo balkansko”

Kad Nemci kažu „kupujmo balkansko”

Iako je Balkan proteklih sedmica spominjan uglavnom u okviru problema s talasom izbeglica, vlada u Berlinu iza kulisa ulaže napore u privredni oporavak regiona.

Direktni susreti privrednika već su urodili plodom, piše „Deutsche welle”.

„Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova“ – tako glasi samo jedna od reakcija brojnih nemačkih privrednika koji su deo Inicijative za nabavku roba na Balkanu (Einkaufsinitiative Balkan).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a njeni inicijatori su Nemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Nemačka privredna i trgovinska komora DIHK i vlada u Berlinu.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regiona Zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno firmama iz Nemačke. Proteklog juna je tako u Minhenu održana i posebna konferencija, na kojoj je BME organizovao više od 400 direktnih razgovora između potencijalnih partnera. Na odvojenim sastancima, pred 22 potencijalna partnera iz Nemačke predstavilo se gotovo sto izabranih firmi sa Zapadnog Balkana. U proteklih nekoliko meseci te firme iz Srbije, BiH i Hrvatske dobile su 170 konkretnih upita nemačkih kupaca.

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *