Kad rejting krene nabolje padnu i kamate

Kad rejting krene nabolje padnu i kamate

Međunarodna rejting agencija „Standadr i Purs“ popravila je izglede za poboljšanje kretidnog rejtinga Srbije s negativnog na stabilan, a za dugoročo zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti.

Sam kreditni rejting ostao je BB–. Za kratkoročna zaduživanja potvrđen je B rejting. Povoljne izglede Srbija je zaslužila zahvaljujući uspešnom sprovođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, investicijama. Druga svetska agencija koja ocenjuje države, „Fič”, još lane je za zaduživanja na duže staze poboljšala izglede za nas sa stabilni na pozitivne.

Šta će bolje ocene međunarodnih finansijskih stručnjaka doneti Srbiji i njenim privrednicima? O tome međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže za „Dnevnik”:

– Svakako da je dobro što smo dobli predznak stabilan, a na nama je sada da tu stabilnost očuvamo – ističe on. – Sada znamo da je ova 2016. godina izborna, tako da će strani investitori strpljivo sačekati da se oni održe pa da se formira nova vlada Srbije. Tek nakon toga videće se da li će ovde doći novi ulagači a stari nastaviti poslove. Baš zbog opreznosti, što je osobina svih investitora, ne očekujem da će se ove godine ni rejting a ni izgledi popravljati. Zato je važno da zadržimo ono što već imamo i što smo popravili.

U procenama koje je „Standar i Purs” radio za prošlu godinu, osim pozitivnog brojanja koje nam je doneo rast investicija, tu je bio i napredak u oblasti strukturnih reformi, odnosno privredni rast. A nastavak u tom smeru svakako bi dobrodošao i investitorima i agencijama koje ocenjuju naš kreditni rejting i ubuduće. Strani ulagači bi tako trebalo manje da se nećkaju.

A šta biti poboljšan izgleda trebalo da donese onima koji već rade ovde? Mogu li se nadati makar blagom padu kamatnih stopa?

Prvi čovek Oportjuniti banke Vladimir Vukotić kaže da je to svakako put ka nižim kamatama, ali da ih ipak ne možemo očekivati u kratkom roku:

– Poboljšanje izgleda kod kreditnog rejtinga svakako utiče na to da cena novca pada – objašnjava naš sagovornik. – Ali, to nije jedno što u ovom trenutku kod nas drži kamate na niovu na kojem su. Nivo nenaplativih kredita je kod nas na vrlo visok – viši od 20 odsto. Da bi kamate pale, neophodno je da se taj nivo znanto smanji. Međutim, to ne zavisi samo od politike Vlade i NBS-a. Moraju same banke kod koji je nivo nenaplativih kredita visok da ga smanje. Da nivo zajmova koji se ne vraćaju ne mora da bude visok govori i slučaj naše banke ,gde je on ispod tri odsto.

Važan i MMF

Tu je još jedan činilac koji se ne sme zaboraviti: da se od Srbije očekuje da uspešno završi treću reviziju aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om. S obzirom na ocene koje smo od njih dobijali, to ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Kada se sve sabere jasno je da u trku za daljim popravljanjem i izgleda i rejtinga krećemo posle izbora.Tako da je jako dobro što smo izgleda popravili u pet do dvanaest.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *