Kad SAD i Rusija kinu – mi se prehladimo

Kad SAD i Rusija kinu – mi se prehladimo

Ekonomisti MAT-a upozoravaju na to da će povećanje kamatnih stopa Američkih federalnih rezervi – FED – imati negativne efekte po Srbiju.

– Može se očekivati da će FED doneti odluku o daljem povećanju kamatnih stopa, a to će imati negativne efekte po Srbiju – rekao je ekonomista Ivan Nikolić na predstavljanju novog broja „Makroekonomskih analiza i trendova”.

S njim je saglasan i Miladin Kovačević, koji dodaje da će, nakon što FED podigne kamate, odmah reagovati i centralne banke, pre svega Evropska centralna banka – ECB i Banka Japana.

– To za nas ima dve negativne posledice: aprecijaciju dolara u odnosu na evro, što će u bilansnom smislu uvećati opterećenje dolarske komponente javnog duga, i okončanje politike kvantitativnih olakšica – ECB će uvećati troškove refinansiranja javnog duga i troškove zaduživanja korporativnog sektora i sektora stanovništva – kaže on.

Kovačević dodaje da globalna ekonomija ne pokazuje znake oporavka i da je njena konkurentnost sve slabija.On navodi da se SAD suočavaju s problemima zaposlenosti, slabije konkuretnosti, po prvi put se beleži pad proizvodnje energenata… i to sve zajedno, objašnjava, ne daje dobru perspektivu za dalji razvoj američke ekonomije, ali i svetske.

Na Srbiju, kažu stručnjaci MAT-a, utiču i sankcije koje je EU uvela Rusiji. Po njihovim rečima, Srbija spada u red onih zemalja koje će to najviše pogađati.– Eksperti Svetske banke ocenili su da zbog recesije u Rusiji najveću cenu od evropskih zemalja plaćaju Ukrajina, Srbija u Turska. Za našu zemlju to konkretno znači da je pad ruske ekonomije od jedan odsto determinisao smanjenje ekonomske aktivnosti kod nas za više od 0,4 procentnih poena – kaže Nikolić.

Izvor: Dnevnik/D. Ml.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *