Kad su rezultati dobri, popušta se i kaiš

Kad su rezultati dobri, popušta se i kaiš

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Rouf izjavio je da ekonomski rast Srbije jača, da pokazatelji tržišta rada beleže primetno poboljašanje i da

očekuje da će realni rast BDP-a Srbije iznositi 2,7 odsto u ovoj godini i tri procenta u 2017.

– Inflacija je i dalje umerena, uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru – naveo je Rouf na konferenciji za novinare na kraju posete misije MMF-a, koja je u Beogradu boravila od 20. oktobra radi razgovora o šestoj reviziji stend-baj aranžmana „iz predostrožnosti”, koji je naša zemlja sklopila s MMF-om.

Misija MMF-a je, po njegovim rečima, vodila konstruktivne razgovore s Vladom Srbije, s predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem na čelu, i postigla sporazum na nivou tima s vlastima o politikama potrebnim da bi se okončala šesta revizija stend-baj aranžmana.Taj sporazum treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a na zasedanju okvirno zakazanom za sredinu decembra.Rouf je naglasio da se nastavljaju veoma dobri fiskalni rezultati, zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva.

– Deficit opšteg nivoa države je sada projektovan na nivou od 2,1 procenta BDP-a u 2016. godini. Pad javnog duga se odvija godinu brže od plana i predviđa se da će do kraja godine biti na nivou ispod 74 procenta BDP-a – dodao je on.S obzirom na te rezultate, koji su, kako je ocenio, iznad očekivanja, misija se složila s planom vlasti Srbije da upotrebe deo fiskalnog prostora u 2016. godini za pokrivanje određenih jednokratnih rashoda, uključujući isplatu penzionerima, kao i rešavanje starih dugova državnih preduzeća.Postignut je i sporazum s vlastima o parametrima ključnim za buyet za 2017. Prioritet je da se nastavi postepena fiskalna konsolidacija i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga.

– U tim okvirima, misija je postigla sporazum s vlastima o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru. Očekuje se da će fiskalni deficit pasti na 1,7 procenat BDP-a u 2017, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati održivijim nivoima u srednjoročnom periodu – naveo je Rouf.

– Reforme javnog sektora moraju da se ubrzaju u cilju obezbeđivanja boljih javnih usluga, kao i doprinosa procesu fiskalne konsolidacije. Posebno se kasni s reformama obrazovnog sistema – primetio je Rouf.

Kako je naglasio, potrebne su i odlučne aktivnosti da bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse.

– U tom kontekstu, program će zahtevati izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje RTB-a „Bor”, „Resavice”, „Petrohemije”, „Azotare” i MSK-a. Veoma je bitno da se prekine praksa finansiranja slabih javnih subjekata i preduzeća putem dugovanja „Srbijagasu” i EPS-u – zaključio je Rouf, i zahvalio se vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji.

D.U.

Penzionerima bonus u decembru

Vlada Srbije će za dva dana utvrditi tačne iznose povišica plata i penzija koje su dogovorene sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je Dušan Vujović na konferenciji za novinare u Vladi povodom završetka  revizije aranžmana sa MMF-om.

Ministar je rekao i da će penzioneri uskoro dobiti jednokratnu isplatu i da se još utvrđuje kolika će ona biti. Ranije se pominjalo 6.000 ili 7.000 dinara. Prema rečima Vujovića, penzionerima bi bonus mogao biti isplaćen prvih dana decembra. Po rečima Vujovića, u državnom buyetu za ovu godinu ima novca za isplatu još nekih bonusa, ali još nije precizirano kome će biti isplaćeni.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *