Kada bismo u Srbiji radili 7 sati dnevno, učinak bi bio ISTI

Kada bismo u Srbiji radili 7 sati dnevno, učinak bi bio ISTI

Kada bi radni dan u Srbiji trajao sedam sati umesto osam, firme bi imale manje troškove, a učinak radnika bio bi isti

 

Ovo za „Blic“ kaže Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije, koji je analizirao radno vreme u Evropi i Srbiji i došao do zaključka da smanjenje radne nedelje ima pozitivan uticaj na život zaposlenih, ali i na budžet poslodavaca.

 

– Forsiranje zaposlenih da rade previše sati pogrešan je koncept jer ne samo što su umorni radnici skloni greškama i povredama, već i njihovo nezadovoljstvo obara produktivnost. Francuska je 2000. donela zakon po kojem se dnevno radilo sedam sati, odnosno nedeljno 35. Istraživanje sindikata pokazalo je da 58 odsto ispitanika smatra da je smanjenje radne nedelje imalo pozitivan uticaj na njihov život, posebno za žene s malom decom. S druge strane, vlada je tvrdila da je smanjenjem troškova stvorila 350.000 novih radnih mesta – kaže Nikolić.

 

 

On napominje da u Srbiji malo ko efektivno radi osam sati dnevno. U takvim okolnostima, kaže, smanjenje radne nedelje verovatno bi blago smanjilo učinak samo u preduzećima koja rade na normu.

 

 

U javnom sektoru, tvrdi, svi poslovi koji se navodno obavljaju osam sati bili bi urađeni i za sedam, možda i s manjim troškovima grejanja, rasvete, kancelarijskog materijala…

 

 

Po Zakonu o radu, puno radno vreme u Srbiji traje 40 sati nedeljno, dok radna nedelja traje pet radnih dana. Poslodavac, međutim, može da izvrši preraspodelu radnog vremena kada to zahteva priroda posla. Uslov je da ukupno radno vreme u periodu od šest meseci u proseku ne bude duže od punog radnog vremena. Poslodavac mora pet dana unapred da obavesti zaposlenog o preraspodeli radnog vremena.

 

 

Iskustva svetskih kompanija u skraćivanju radnog vremena pokazuju pozitivnu praksu. Najpoznatiji je ugovor između „Folksvagena“ i njegovog sindikata da se privremeno smanji radna nedelja na 29 sati radi očuvanja radnih mesta.

 

Studija: Pet dana po šest sati

U studiji „Nove ekonomkse fondacije“, čuvene londonske grupe ekonomskih stručnjaka, tvrdi se da bi kraća radna nedelja i rad od šest sati dnevno pet dana u nedelji bila dobra po ljude, okolinu i privredu. Kako navode, ljudi danas imaju malo vremena da budu roditelji, staratelji i aktivni građani.

 

Izvor: Blic

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *