Kako osavremeniti srpske učionice?

Kako osavremeniti srpske učionice?

Međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja se danas završava u Beogradu bila je prilika za unapređenje kvaliteta obrazovanja u ovom
delu sveta kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić istakla je da su ovakve konferencije prilika da se razmene iskustva sa kolegama iz regiona, te da se vidi gde je naša zemlja kada je u pitanju digitalno obrazovanje. Ona je pojasnila da je Ministarstvo počelo sa realizacijom elektronskog dnevnika, ali i da su svesni da puno toga treba da se uradi kada je u pitanju digitalizacija škola. Kako kaže, na tome će se u narednom periodu raditi s Ministarstvom telekomunikacija, a od velikog značaja je i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda koje će startovati od naredne školske godine. – Svesni smo da bez digitalnih veština i opismenjavanja ne možemo da napredujemo i u narednom periodu sasvim sigurno ćemo velike snage usmeriti ka opismenjavanju u tehnološkom pogledu – naglasila je Gordana Predić.

Trenutno je u 50 gradova Srbije više od 1.200 škola opremljeno sa 30.000 računara, a cilj je da sve škole dobiju besplatan internet i stalna edukacija nastavnika, rekao je pomoćnik ministra trgovine, turizma, telekomunikacija Sava Savić.

Direktorka Britanskog saveta Kler Sirs istakla je da je ove godine registrovano oko 7.000 posetilaca – učitelja, nastavnika, profesora, direktora škole, roditelja, 40 izlagača i 180 govornika, dok je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao da i u njegovoj domovini postoji digitalni jaz, da oko 12 miliona odraslih ne poseduje osnovne digitalne veštine, a oko šest miliona ljudi nikada nije koristilo internet. – Ovaj digitalni jaz nas košta više od 63 miliona funti godišnje – rekao je Kif i dodao da su zbog toga već preduzeli čitav niz mera, kao što je uvođenje novog, inovativnog nastavnog plana i programa kojim se učenicima od pete godine života uvodi algoritamski način razmišljanja.

Britanski savet koji, četvrti put zaredom, organizuje ovaj veliki stručni skup s ciljem da pomogne razvoj nastavnog i nenastavnog osoblja u predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim organizacijama koji se bave obrazovanjem u bilo kom obliku, i ovaj put uspeo je da podstakne kretivnost i inovacije i ukaže na to kako osavremeniti proces učenja i na što bolji način iskoristiti mogućnosti koje nove tehnologije pružaju.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *