Kako do podrške države za vinograde, rasadnike, vinariju i unapređenje kvaliteta vina?

Kako do podrške države za vinograde, rasadnike, vinariju i unapređenje kvaliteta vina?

O tome kako će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u narednom periodu podržavati vinogradare, za Agrobiznis magazin govorio je Velimir Stanojević, državni sekretar, koji je istakao da se mere podrške u vinogradarstvu i vinarstvu, uključujući i rasadničku proizvodnju i aromatizovane proizvode od vina, odnose se na sve faze proizvodnje, od sadnog materijala, proizvodnje grožđa i vina, kao i na plasman vina i aromatizovanih proizvoda od vina.

Podizanje novih proizvodnih vinograda, kroz povraćaj sredstava za kupljene sadnice, postavljanje naslona, pripremu i obradu zemljišta za sadnju, kao i analizu zemljišta, u maksimalnom iznosu do 3 miliona dinara. Visina iznosa podsticaja je 40% od vrednosti troškova, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u iznosu od 55%, naglasio je Stanojević i podsetio da minimalna površina zasada za koji se može ostvariti podsticaj je 0,10 hektara, a maksimalna površina 10 hektara.

  • Proizvođači grožđa koji podižu proizvodne zasade, sa određenim karakteristikama ili na nepristupačnijim terenima, imaće pravo da ostvaruju određene bonuse, i to po 100.000 dinara po hektaru, ukoliko su zasadi: sa autohtonim ili domaćim novim stvorenim sortama; na nadmorskim visinama iznad 200 metara; na južnim ekspozicijama; na terenima sa nagibom većim od 10 stepeni, ili na terasiranom zemljištu.
  • Podizanje novih matičnih zasada vinove loze, kroz podsticanje proizvodnje sadnog materijala, sertifikacijui klonsku selekciju voćaka, vinove loze i hmelja, odnosno za unapređenje rasadničarske proizvodnje vinove loze. Podsticaji za proizvodnju sadnog materijala, odnosno podizanje matičnih zasada osnovne kategorije vinove loze – maksimalni iznos do 3.000.000 dinara, za sertifikaciju i klonsku selekciju – maksimalni iznos do 10.000.000 dinara.

Podrška investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju – odnosi se na kupovinu nove opreme i mehanizacije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to u trenutnom iznosu od 50% od iznosa investicije, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u iznosu od 65% od iznosa investicije (nabavka mehanizacije i opreme za navodnjavanje, i zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, ekstremnih temperatura).

Za vinarije do pet miliona dinara podsticaja

Podrška opremanja vinarija kroz meru Podrška investicijama u preradu i marketing – podsticajna sredstva unapređenje konkurentnosti, i dostizanje standarda kvaliteta, kroz podršku investicijama, u preradu i marketing u vinarstvu. Podsticajna sredstva su u iznosu od 50% od iznosa investicije, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u iznosu od 65% od iznosa investicije. Maksimalni iznos podsticaja po korisniku iznosi 5.000.000 dinara.

Unapređenje kvaliteta vina

Unapređenje kvaliteta vina, kroz refundaciju dela troškova laboratorijskih analiza vina, u cilju poboljšanja kvaliteta, i to 50%, odnosno 65% troška (područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi). Maksimalni iznos po podnosiocu zahteva je za proizvođače vina bez geografskog porekla 25.000 dinara, odnosno 50.000 dinara (područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi); a za proizvođače vina sa geografskim poreklom je 100.000 dinara.

Izvor: Agropress

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *