KAKO UOČITI FALSIFIKATE Lažnih novčanica sve više u Srbiji

KAKO UOČITI FALSIFIKATE Lažnih novčanica sve više u Srbiji

Više od 6.000 komada falsifikovanih novčanica pojavilo se u Srbiji prošle i za devet meseci ove godine. Uz pažnju i iskustvo moguće ih je prepoznati.

– Ove godine na teritoriji Beograda u 62 zaplene oduzeto je 158 novčanica od 2.000 dinara. U jednoj zapleni, u kojoj je pronađena 31 novčanica, našli smo i opremu za izradu, štampač i kompjuter – kaže Saša Marković iz UKP Beograda.

Analiza novčanica dinara pokazala je da se falsifikati najčešće izrađuju korišćenjem ink-džet štampača, laserskih štampača i uređaja za fotokopiranje u boji.

– Ovakvom načinu falsifikovanja (osim za fotokopije) prethodi priprema na informatičkim sistemima kako bi se dobio povoljniji opšti izgled falsifikata, a nakon štampanja falsifikata najčešće se vrše dodatne imitacije pojedinih zaštitnih elemenata (kinegram, zaštitna nit, vodeni žig) – kaže za „Blic“ Marko Puletić, specijalista za autentičnost novca iz NBS.

 

NBS obučava zaposlene u bankama i menjačnicama za prepoznavanje falsifikovanog novca. Za slučajeve kvalitetnije izrađenih falsifikata daju se objašnjenja posebnih manje uočljivih karakteristika pri redovnoj proveri, a cela obuka je propraćena snimcima izgleda falsifikata visoke rezolucije.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/602985/KAKO-UOCITI-FALSIFIKATE–Laznih-novcanica-sve-vise-u-Srbiji, (+) Kliknite za uvećanje

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *