Kamate dobre, a dinarska štednja pada

Kamate dobre, a dinarska štednja pada

Banke u Srbiji na dinarsku štednju nude kamate koje se kreću i iznad sedam odsto godišnje i trostruko su veće nego one na štednju u evrima, ali, po podacima Narodne banke Srbije, štednja u dinarima beleži pad.

Po NBS-u, dinarska štednja je u prvom kvartalu 2015, drugo tromesečje zaredom, zabeležila pad, dok je devizna povećana, tako da je učešće dinarske štednje u ukupnoj smanjeno u poređenju s poslednjim tromesečjem 2014. godine 0,2 procentnih poena, na 3,5 odsto. Krajem marta ukupna dinarska štednja je iznosila 36,5 milijardi dinara, ili 1,5 milijardu dinara manje nego na kraju 2014. godine, naveo je NBS u izveštaju o dinarizaciji, i dodao da je pad dinarske štednje karakterističan za štednju rokova dospeća do jedne godine (1,8 milijarda dinara), i to za sve ročnosti, izuzev onu od jednog do tri meseca.  Po podacima banaka, kamate na štednju u dinarima oročenu na godinu kreću se između četiri i 8,5 odsto, a na štednju u evrima od 0,1 do 1,4 odsto.

Narodna banka Srbije navela je da je devizna štednja krajem marta iznosila 8,36 milijardi evra, što je 106,3 miliona više nego krajem prošle godine.

Izvor: www.dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *