Kamatna stopa ostaje na nivou od 4,0 odsto

Kamatna stopa ostaje na nivou od 4,0 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto, saopšteno je 13. maja. 2017. godine iz kabineta Guvernerke Jorgovanke Tabakovića.

Na sednici izvršnog odbor, Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u petak, 19. maja.

Tom prilikom biće detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju, najavljeno je iz NBS.

Prilikom donošenja odluke o referentnoj kamatnoj stopi, Izvršni odbor je, kako je ukazano, imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i majsku projekciju inflacije prema kojoj će se ona i u naredne dve godine kretati u granicama cilja od 3,0 odsto, plus-minus 1,5 procentnih poena.

Takođe se napominje da je inflacija od početka godine „u granicama cilja i u aprilu je iznosila 4,0 odsto međugodišnje“.

Na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, očekivano je uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016.

Više od sezonski uobičajenog, bilo je poskupljenje voća, povrća i ogreva, zbog lošeg vremena početkom godine, kao i poskupljenje svežeg mesa u aprilu.

Sa izlaskom ovih jednokratnih poskupljenja iz međugodišnjeg obračuna inflacije, početkom naredne godine NBS očekuje nižu inflaciju u odnosu na sadašnji nivo, a zatim njeno kretanje na tom nivou do kraja perioda projekcije.

Kretanje inflacije od početka ove godine posledica je delovanja jednokratnih faktora, na šta ukazuje niska i relativno stabilna bazna inflacija, koja je u aprilu iznosila 2,0 odsto međugodišnje.

Izvršni odbor, kako se navodi u saopštenju, pažljivo prati dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i svetske cene primarnih proizvoda.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji.

Pored toga, neizvesnost je prisutna i u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte.

Međutim, Izvršni odbor, kako se navodi, smatra da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže, što doprinosi i nižoj premiji rizika i povoljnijem kreditnom rejtingu zemlje.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. juna.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *