Kamhadze: Elektronsko plaćanje doprinelo rastu zapošljavanja

Kamhadze: Elektronsko plaćanje doprinelo rastu zapošljavanja

BEOGRAD – Elektronsko plaćanje je od 2011. do 2015. u Srbiji doprinelo povećanju BDP-a za 230 miliona evra i otvaranju oko 3.000 novih radnih mesta, rekla je predstavnica kompanije “Visa” za saradnju sa vladinim sektorom za region CiS i SEE Irina Kamhadze.

Ona je, u izjavi Tanjugu na marginama Ekonomskog samita Srbije, rekla kako se Visa zbog dobrih rezultata trudi da još unapredi elektronsko plaćanje.

Govoreći o prednostima ovog načina plaćanja, Kamhadze je istakla da se one, osim u porastu BDP-a, ogledaju i u 3,5 miliona vlasnika Visa kartice koji mogu učestvovati u digitalnoj ekonomiji, a to znači da oni mogu da plate onlajn, a i lično u radnjama.

Plaćanje karticom, navela je ona, doprinosi i transparentnosti plaćanja u zemlji.

Na pitanje kakve su perspektive da se ovaj sistem još više razvije, Kamhadze je navela da je obim plaćanja karticom u Srbiji 30 procenata a ostatak se i dalje plaća u kešu.

To znači, objasnila je, da još može mnogo da se inovira u plaćanju i da te inovacije mogu biti prilika da se usmeri svota koja je “ostala u kešu”.

Elektronsko plaćanje u Srbiji je, prema njenim rečima poraslo za dva puta u odnosu na prošlu godinu, što znači, navela je, da ljudi počinju aktivno da plaćanju karticom, osećaju da su sigurni i veruju brendu te da koriste Visa karticu u svrhe plaćanja.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *