Kazne za direktore koji nisu davali plate

Kazne za direktore koji nisu davali plate

Inspektorat za rad tokom prošle godine obavio je 35.103 kontrole u oblasti radnih odnosa i utvrdio 2.215 slučajeva koji se odnose na probleme sa isplatom plata i naknada radnicima.

Na osnovu tih nalaza, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike je protiv 1.976 poslodavaca podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i to upravo zato što radnicima nisu isplatili platu.

U nekim slučajevima jedna prijava protiv direktora firme odnosila se na probleme sa platama i po nekoliko desetina radnika. Prema podacima Ministarstva rada, najviše problema sa platama pravili su direktori u proizvodnji metala, mašina, obuće, hrane, ali na listi problematičnih su i gazde u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

Zakonski nesavesne gazde mogu biti kažnjene novčano, ali to ne znači da će radnici automatski dobiti svoje zarađene i neisplaćene plate. Naime, prema zakonu, kazna u slučaju neisplaćivanja plata iznosi od 800.000 dinara pa do dva miliona dinara za pravno lice i još između 50.000 i 150.000 dinara za odgovorno lice u firmi. Kazna za preduzetnike je između 300.000 i 500.000 dinara.

Međutim, čak i da država naplati ove novčane iznose od odgovornih lica i firmi ne mora da znači da će radnicima biti isplaćene zaostale plate. U tom slučaju radnicima ostaje mogućnost da naplatu potraže na sudu ili uz pomoć izvršitelja, ali pod uslovom da imaju dokumentaciju o neisplaćenim zaradama. Postojanje obračunskog lista je uslov i za naplatu zaostale plate pred sudom.

Zbog toga što je poslodavci ne izdaju obračunski listić, mada su obavezni to da učine čak i onda kada nemaju novac za platu, mnogi radnici ne mogu sudski da naplate svoju zaradu. To je i razlog zbog kojeg radnici ne mogu da se obrate izvršiteljima, koji bi uz postajanje dokumentacije i dokaza mogli za kratko vreme, uz određenu proviziju, da naplate dugovanja na ime plata. Kada bi radnici imali dokaze o neisplaćenim platama i valjanu dokumentaciju bilo bi dovoljno da je daju izvršitelju, a on ima mogućnost da, čak i uz prodaju imovine, izvuče novac za zaposlene.

Spor oko neisplaćenih plata može se rešiti, mada naši radnici o tome nisu dovoljno obavešteni. Problem može da reši i Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Preko nje poslodavci i zaposleni, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, mogu besplatno da reše svaki radni spor, pa i neisplaćene plate. Reč je o vansudskom, alternativnom vidu rešavanja radnih sporova koji je predviđen Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova i koji postoji već celu deceniju.

Izvor: www.021.rs, Autor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *