Kese proteruju iz trgovina

Kese proteruju iz trgovina

Ekološka svest kod Srba najbrže proradi kada se „udari“ po džepu. Samo mesec dana otkako su u radnjama jednog velikog prehrambenog snabdevača ukinute besplatne plastične kese, njihova upotreba je smanjena za čak 60 odsto. Promet u tim trgovinama, kažu, nije osetio takvu odluku. Mnogi vlasnici malih radnji već svojim kupcima traže dva dinara za kesu. A svi veliki trgovci najavljuju da će besplatne plastične kese u njihovim marketima otići u prošlost.Podaci kažu da se u Srbiji godišnje za kupovinu plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra. Čak 40 odsto njih završi u smeću, a njihov uticaj na životnu sredinu je poguban. Trgovce svaka kesa košta jedan dinar. Prve su sa plaćanjem plastičnih kesa počele drogerije. U početku su naplaćivali velike kese, dok su male bile besplatne. Sada u njihovim radnjama nema besplatne ambalaže. Od velikih trgovinskih lanaca samo je „Delez“ počeo da naplaćuje kese, i to u svojim radnjama „Šop end go“, po ceni od dva dinara.- Naši kupci su pokazali da im je zaista stalo do zaštite životne sredine – kaže Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije „Deleza“. – Upotreba plastičnih kesa u radnjama „Šop eng go“ je manja i do 60 odsto, u zavisnosti od radnje. Ukidanje besplatnih plastičnih kesa u ovim našim radnjama nije se odrazilo na promet. Naprotiv, svi parametri su pozitivni.

Foto N. Marinković

I u „Merkatoru S“, u čijem trgovinskom lancu posluju „Idea“, „Roda“ i „Merkator“ hipermarketi, razmišljaju o smanjenju upotreba plastičih kesa, što je direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine.

– Uz poštovanje zakona i evropskih standarda, za našu kompaniju najvažniji su interesi i potrebe naših potrošača, zbog čega tražimo model koji je lako primenljiv u praksi – kažu u „Merkatoru S“. – Verujemo da ćemo za odluku o povlačenju lakih besplatnih kesa imati podršku ogromnog broja potrošača koji će svoje navike u kupovini menjati radi očuvanja životnog okruženja, što nam je zajednički cilj.

Plastika će najverovatnije biti izbačena i s kasa „Univereksporta“, ali trgovci ove kuće pripremaju poseban model koji će se, kažu, dopasti potrošačima.

STRAH PROIZVOĐAČA

Najavljeno ukidanje plastičnih kesa unelo je nemir među proizvođačima plastike. U Srbiji posluje oko 150 proizvođača, koji imaju oko 2.000 radnika. Strahuju da bi izbacivanje kesa iz radnji moglo da dovede do smanjenje posla, čime bi se smanjila i potreba za radnicima. Proizvođači ističu da se u javnosti podigla prašina o štetnosti plastičnih kesa, iako one u ukupnom otpadu utiču s tek 0,3 odsto. U ambalažnom otpadu na plastične kese otpada tri odsto.

Izvor: Večernje novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *